Het Ruitershofje
Het Ruitershofje

Het Ruitershofje - Zutphen

N 52.1425721 / E 6.2011874

De Zutphense familie Ruyter liet in 1545 de eerste huizen bouwen op dit hofje, waarvan ze de grond al in 1512 hadden gekocht. In 1570 breidden ze het aantal huizen uit. De woningen waren bestemd voor de armen in de stad Zutphen. In de gevel van de poort bouwden ze een steen die herinnerd aan dit initiatief.

Jarenlang bleef dit hofje in bezit van deze familie, totdat de derde secretaris van Zutphen het liet afweten op het gebied van onderhoud. In 1784 kocht het Sint Anthonis Groote Broederschap het hofje op, dat net als de familie Ruyter erg begaan was met de armen. Zij lieten de huisjes slopen en bouwden er modernere terug. Aan de muur van het complex hangt een groot plakkaat ter herinnering aan deze verbouwing.

Via een poort in het monumentale gebouw aan de Berkelsingel kom je bij dit prachtige hofje, dat is gebouwd in Hollandse neorenaissance stijl. In het midden worden de gevelhuisjes opgefleurd met een groen gazon en een grote lindeboom. Het Ruitershofje staat op de lijst van Rijksmonumenten.

Het Ruitershofje

Het Ruitershofje
Berkelsingel 38
7201 BL Zutphen

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.