Het Luihuis - ©VisitBrabant
Het Luihuis

Het Luihuis - Bergeijk

N 51.321246793437 / E 5.358330046492

Het Luihuis is een unieke klokkenstoel, gemaakt uit een eikenhouten constructie, beschermd door een bakstenen muur en uitgerust met een leiendak. Het is één van de laatste klokkenstoelen in Brabant.

De klokkenstoel was onderdeel van de toren van de katholieke Sint-Petrus' Bandenkerk. In 1648 moesten de katholieken de kerk voor 150 jaar overdragen aan de protestanten. Twee jaar later stortte de kerktoren in en werd niet meer herbouwd. In 1669 werd Het Luihuis gebouwd ter herinnering aan de kerktoren.

Het Luihuis speelt een rol in de legende van de Dansende Katten in Bergeijk. Lokale heksen vermomden zich als zwarte katten die 's nachts in het bos rond de grafheuvel dansten. Ze lokten elke man om mee te dansen, vaak met fatale afloop. Daarom vermeden alle mannen deze plek in het bos. Behalve Dorus, de molenaar. Hij moest 's nachts het meel malen, maar werd dan altijd lastig gevallen door de behekste katten.

Op een ochtend vindt Dorus de afgehakte vinger van zijn vermiste vrouw. Hij vergeet zijn angst en rent de bossen in, naar de Kattenberg. Hier moest hij haar vinden. Hij ziet de 41 zwarte katten in een kring dansen, verzamelt al zijn moed en danst de hele nacht met de katten mee. En dan voelt hij ineens... een kat die een kootje mist...

Als de zon opkomt verdwijnen de katten spoorloos. Hoe moest hij nou zijn vrouw terugvinden? Hij schakelt hulp in van de pastoor. Die wist dat heksen op het geluid van kerkklokken afkomen. Hij luidt de kerkklokken van Het Luihuis.

De lucht wordt zwart en ja hoor, daar zijn alle 41 heksen op hun bezemsteel.

Foto: ©Visit Brabant

Het Luihuis - ©VisitBrabant

Het Luihuis
Hof 16
5571 CC Bergeijk

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.