Het Goudkantoor in 2023
Het Goudkantoor in 1912
Het Goudkantoor 1880-1920
Het Goudkantoor | Waagcomplex

Het Goudkantoor | Waagcomplex - Groningen

N 53.218481 / E 6.5662832

De Waagstraat is een van de oudste straten van Groningen. Er zijn aanwijzingen gevonden die erop duiden dat er in de tweede eeuw al een weg liep. In 1635 werd het Goudkantoor er gebouwd, ter vervanging van de pastorie die er stond. Architect van dit historische pand was zeer waarschijnlijk Johan Isbrants, op dat moment de stadsbouwmeester van Groningen.

Het pand werd gebouwd in renaissancestijl. De schelpvormige elementen boven de kozijnen zijn vermoedelijk van een beeldhouwer uit het Duitse Bremen en voor het pand stond een Toscaanse loggia. Na een verbouwing in 1844 werd de loggia afgebroken en het beeldhouwwerk dat er bovenop stond in de gevel verwerkt, boven het toegangspoortje. Op het pand staat de spreuk "Date Caesari quae sunt Caesaris", wat betekent: "Geef de keizer wat des keizers is" en stamt uit de tijd dat het dienst deed als collectehuis

In de loop der jaren heeft het gebouw heel wat verbouwingen en restauraties doorgemaakt. In de Tweede Wereldoorlog is de gehele Waagstraat vernietigd door bombardementen. Het enige gebouw dat de bombardementen overleefde was het Goudkantoor. Pas in 1962 wordt de lege ruimte opgevuld met het Nieuwe Stadhuis, dat in 1994 alweer werd afgebroken.

In 1996 werd het huidige Waagcomplex opgeleverd. Het complex is het ontwerp van Adolfo Natalini (Italië 1941-2000). In het complex vind je winkels, kantoren en appartementen. Een prachtige glazen luifel verbindt het historische Goudkantoor met het moderne Waagcomplex en zorgt voor een spectaculaire architectonische verbinding tussen oud en nieuw. Op de hoek Waagstraat/Guldenstraat vind je, op een van de pilaren van het complex, een gedicht van Jean Pierre Rawie (Scheveningen 1951).

Afbeelding 1: Foto via Het Goudkantoor
Afbeelding 2: Foto Groninger Archieven
Afbeelding 3: Tekening C.H. Peters, Groninger Archieven

Het Goudkantoor in 2023
Het Goudkantoor in 1912
Het Goudkantoor 1880-1920

Het Goudkantoor | Waagcomplex
Waagplein 1
9712 JZ Groningen

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.