Havezathe De Oosterhof / Rijssens Museum
Havezathe De Oosterhof / Rijssens Museum

Havezathe De Oosterhof / Rijssens Museum - Rijssen

N 52.3097216 / E 6.5355277

Ten oosten van Rijssen ligt de havezate De Oosterhof. Op een deels nog dubbel omgracht, min of meer vierkante huisplaats staan het huis met L-vormige plattegrond en twee bouwhuizen van recente datum. Verder ligt er op het huiseiland een vroeg 19de-eeuws wandelbosje met vijver. Door huwelijk komt de havezate in 1631 in de familie Van Ittersum en het huis zal bijna drie eeuwen binnen deze familie blijven. De jaartalstenen "Anno MDCLII" en "Renovato 1737" zijn bewijs van meerdere verbouwingen.

De Oosterhof doet nu dienst als onderdak voor het Rijssens Museum. Dit museum heeft een grote en heel diverse collectie die een bezoek zeer de moeite waard maken. In de virtuele Van Heelzaal bekijk je Hollandse meesters uit de 16e en 17e eeuw, tot in het kleinste detail, met een VR-bril. Maar ook de fysieke Van Heel Kunstcollectie, van Marin Gérard van Heel, firmant van jutefabriek Ter Horst, en zijn vrouw, is te bewonderen in het museum. De collectie bestaat onder andere uit Delfts aardwerk uit de 17e en 18e eeuw, zilveren miniaturen en uurwerken.

Maar dat is nog niet alles, in het museum leer je alles over de stadsgeschiedenis van Rijssen, hoe belangrijk de jute-industrie was voor Rijssen, maar ook dat de steenfabricage een belangrijke bron van inkomsten voor de Reggestad was. In de kelder worden archeologische vondsten geëxposeerd en in het koetshuis vind je wisselende exposities. Voor meer informatie kun je terecht op de website van het museum.

Havezathe De Oosterhof / Rijssens Museum

Havezathe De Oosterhof / Rijssens Museum
Kasteellaan 1
7461 PV Rijssen

Contactgegevens
T: 0548-514261
E: info@rijssensmuseum.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag 10:00 - 17:00
Woensdag 10:00 - 17:00
Donderdag 10:00 - 17:00
Vrijdag 10:00 - 17:00
Zaterdag 13:00 - 17:00
Zondag Gesloten

Tuinen vrij toegankelijk.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.