De jager van Eerde
Havezate en landgoed Eerde

Havezate en landgoed Eerde - Ommen

N 52.4844833 / E 6.452878

In vroeger tijden had deze omgeving al grote aantrekkingskracht op de mens. Denk aan de edellieden die in deze streken versterkte woonhuizen bouwden, de havezaten. Soms waren dat hele kastelen, compleet met torens en transen. Overijssel telde er in de zeventiende eeuw zo'n honderdtwintig, waarvan ongeveer de helft in Salland. Het bezit van zo'n havezate gaf de betreffende edelman recht op een stem in het bestuur van het ‘Oversticht’, zoals de huidige provincie Overijssel eeuwenlang heette. Met de tijd verarmden sommige eigenaren, er gingen opstanden en belegeringen overheen en uiteindelijk was het onderhoud van de meeste havezaten gewoonweg te duur.

Het huis Eerde heeft de woelingen van tijd en geschiedenis doorstaan en dient nu als internationale school. In de twintigste eeuw kregen huis en landgoed van alles op hun bord, van bijeenkomsten rond een oosterse wijsgeer zo'n honderd jaar geleden tot een strafkamp in de Tweede Wereldoorlog. Misschien is het nuttig om eens rustig te mijmeren over een periode in de geschiedenis die we als eenvoudig en overzichtelijk kunnen beschouwen. Zoals de tijd van de jager van Eerde, die met zijn jachthoorn en meute honden door de bossen trok. Of het leven tijdens het stelsel van landheren en hun ondergeschikten voor iedereen even prettig was, laten we dan maar in het midden.

De jager van Eerde

Havezate en landgoed Eerde
Kasteellaan 1
7731 PJ Ommen

Contactgegevens

Het landgoed is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Het kasteel is van binnen alleen te bezichtigen met een gids.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.