Grenspaal 's Gravenmoer - ©VisitBrabant
Grenspaal 's Gravenmoer

Grenspaal 's Gravenmoer - 's Gravenmoer

N 51.6580657 / E 4.9390233

Vroeger werden de grenzen tussen het Graafschap Holland en het Hertogdom Brabant gevormd door dijken. Zeven eeuwen werd de grens op deze manier aangegeven. Sinds 2010 is de oude grens weer zichtbaar gemaakt met eikenhouten grenspalen met daarop het wapen van Holland en Brabant. Er zijn er in totaal negen, te vinden op de Lagedijk, Hogedijk, Brouwesdijk, Kerkdijk en Dongedijk.

De grenspaal in 's Gravenmoer staat op de Kerkdijk. Dit punt op de grens speelt een rol in de legende van de Bende van de Witte Veer. De beruchte bendeleider Swarte Johannes wist de drossaard Otto Juyn en zijn manschappen destijds telkens te ontglippen door slim gebruik te maken van de grensovergang. Als hij in Holland was, konden de Brabantse veldwachters hem namelijk niets maken.

Toen Swarte Johannes op een nacht een gestolen varken over de Donge wilde vervoeren, maakte het varken zoveel lawaai dat Otto Juyn hem op het spoor kreeg. Bij deze grenspaal wachtte hij tot Swarte Johannes weer terug kwam met zijn boot in Brabant. Zodra hij voet aan de Brabantse wal zette, kon hij hem eindelijk oppakken.

Foto: ©Visit Brabant

Grenspaal 's Gravenmoer - ©VisitBrabant

Grenspaal 's Gravenmoer
Kerkdijk
5109 's Gravenmoer

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.