Foto ter illustratie
Grafheuvels Half Mijl

Grafheuvels Half Mijl - Veldhoven

N 51.4136808 / E 5.3294394

De vele grafheuvels in het bos van het gehucht Half Mijl zijn archeologisch erg interessant. Ze dateren uit de Steentijd (tot ca. 1600 v. Chr.) en de Bronstijd (1600-1000 v.Chr.). De vondst van de heuvels bewijst dat er in de prehistorie en de bronstijd al mensen leefden in De Kempen. Je vindt ze er in allerlei uitvoeringen: met en zonder palen er omheen, met en zonder geul, of met en zonder beide van de natuurdecoraties.

Waar de nederzettingen van de bewoners lagen is niet duidelijk. Ook is niet duidelijk welke bewoners er in de grafheuvels werden begraven, want er zijn te weinig resten aangetroffen om aan te kunnen nemen dat elke bewoner bij de grafheuvel werd bijgezet.

Vroeger werd vaak geloofd dat de grafheuvels onheilspellende gebeurtenissen veroorzaakten en dat er heksendansen werden uitgevoerd. De uitdrukking 'Te Halver Mile was 't aovondspiele' heeft daar mogelijk mee te maken. De naam Halfmijl, ook wel Halve Mijl, helpt daarin ook niet mee. 'Halve' zou duiden op lugubere, afgelegen oorden. Het woord 'mijl' kan afkomstig zijn van het middeleeuwse woord 'banmile', dat staat voor rechtsgebied. Het kan afgeleid zijn van hete Franse woord 'banlieu' (buitenwijk), waarin 'lieu' ook mijl betekent.

Foto ter illustratie

Grafheuvels Half Mijl
Weijerseweg
5507 RN Veldhoven

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.