Fort Uitermeer
Fort Uitermeer
Fort Uitermeer
Fort Uitermeer
Fort Uitermeer | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies

Fort Uitermeer | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies - Weesp

N 52.2937599 / E 5.0829888

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies vertelt het verhaal van de strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland. De waterlinies werden ook wel het geheime wapen van Nederland genoemd.

Geheime wapen
Bij een waterlinie wordt water gebruikt om de vijand tegen te houden. Een systeem van sluizen, dijken, kanalen, rivieren en gemalen zorgden ervoor dat hele polders onder water konden worden gezet. De laag water was maar 40 tot 50 centimeter. Dit was te diep om te voet te gaan en te ondiep om te varen. Op kwetsbare punten werden voor extra bescherming nog forten gebouwd. Veel van deze forten zijn te bezichtigen.

In 2021 is UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam (Werelderfgoed sinds 1996) uitgebreid met de Nieuwe Hollandse Waterlinie om het beeld van de Waterlinies als één Werelderfgoed - de Hollandse Waterlinies - compleet te maken.

Op Fort Uitermeer is een haventje aangelegd met negen aanlegplaatsen voor sloepen plus een kanosteiger. Het fort maakt deel uit van het sloepennetwerk ‘Gooi, Vecht en Loosdrechtse Plassen’ (knooppunt 46) en is een bijzondere plek om af te meren. Het fortterrein is vrij toegankelijk. Geniet van de prachtige natuur (met in het voorjaar dotterbloemen en zeldzaam zomerklokje) en het geconsolideerde torenfort met uitzicht over de Vecht.

Het fort heeft een lange geschiedenis, die terug gaat naar het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Al voor 1589 moet hier een schans hebben gelegen met de naam Uitermeer. Later kwam er een aarden fort en nog later het bomvrije torenfort. Het fort beschermde de schutssluis, de ’s-Gravelandse Vaart, wegen en spoorweg. De ruïne van de toren is zeldzaam omdat er slechts 10 bomvrije torens in Nederland resteren. Deze is als enige als ruïne bewaard gebleven. Fort Uitermeer is onderdeel van de Hollandse Waterlinies. De wandelroute ‘Rondje Naardermeer’ komt ook langs dit fort. De luchtfoto is gemaakt door Stichting Aquarius, de overige foto's door Kenneth Stamp. De horeca van Fort Uitermeer is onlangs helaas afgebrand en hierdoor voor onbepaalde tijd niet beschikbaar.

Andere onderdelen van Hollandse Waterlinies bezoeken? Kijk op: www.stellingvanamsterdam.nl of https://nieuwehollandsewaterlinie.nl

Fort Uitermeer
Fort Uitermeer
Fort Uitermeer
Fort Uitermeer

Fort Uitermeer | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies
Uitermeer 3
1381 HP Weesp

Contactgegevens
T: 0294-416973
E: info@uiteraarduitermeer.nl

Openingstijden
24 uur open

Het fort is vrij toegankelijk. Voor de openingstijden van het paviljoen Uit & Meer, zie website www.paviljoenuitenmeer.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.