Fort Sint-Andries
Fort Sint-Andries

Fort Sint-Andries - Rossum

N 51.799394576333 / E 5.3575605118572

Het Fort Sint-Andries is het meest westelijke puntje van Het Land van Maas en Waal, precies op het kruispunt van deze twee machtige rivieren. Dit gebied, doorkruist door eeuwenoude geulen, draagt de sporen van een rijke historie die teruggaat tot de vroege ijzertijd.

In de geschriften van Tacitus vinden we vermeldingen van de Romeinse grens, de Limes, die mogelijk door dit gebied liep. Archeologische vondsten suggereren zelfs de aanwezigheid van een Romeins fort nabij het huidige sluiskanaal. Leuk historisch feitje: de kerktoren van Rossum is opgetrokken uit tufsteen van dit voormalige fort.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog speelde Fort Sint-Andries een cruciale rol als bolwerk van de Spaanse troepen, een sleutelpositie waar hevig om werd gestreden. Na een jaar van verbeten gevechten kwam het fort in Nederlandse handen, en werd het een symbool van de Nederlandse strijd voor vrijheid.

Hoewel het fort in de loop der eeuwen zijn militaire betekenis verloor, blijft het een intrigerende plek vol historische lagen. Van de middeleeuwen tot de Koude Oorlog, elke periode heeft zijn sporen nagelaten op deze bijzondere locatie.

Vandaag de dag nodigt de ruïne van Fort Sint-Andries je uit om de geschiedenis te herbeleven en te genieten van de prachtige natuur die het omringt.

Fort Sint-Andries

Fort Sint-Andries
Kloosterdijk 1
5328 ET Rossum

Contactgegevens
T: +31 418-592411
E: dorpenlandschap@gmail.com

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.