Fort bij Rijnauwen
Fort bij Rijnauwen
Fort bij Rhijnauwen | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies

Fort bij Rhijnauwen | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies - Bunnik

N 52.0750435 / E 5.1757003

UNESCO Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies vertelt het verhaal van de strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland. De waterlinies werden ook wel het geheime wapen van Nederland genoemd.

Bij een waterlinie wordt water gebruikt om de vijand tegen te houden. Een systeem van sluizen, dijken, kanalen, rivieren en gemalen zorgden ervoor dat hele polders onder water konden worden gezet. De laag water was maar 40 tot 50 centimeter. Dit was te diep om te voet te gaan en te ondiep om te varen. Op kwetsbare punten werden voor extra bescherming nog forten gebouwd. Veel van deze forten zijn te bezichtigen.

Fort bij Rhijnauwen is door zijn bouwstijl en gaafheid historisch gezien uniek. Ook heeft de natuur zich hier volop kunnen ontwikkelen, waardoor het een paradijs is geworden voor zeldzame dieren en planten.

Het fort is alleen tijdens rondleidingen te bezichtigen en evenementen zoals de Open Monumentendagen. De rondleidingen (vanaf 10 jaar) met een boswachter van Staatsbosbeheer vinden plaats tussen 1 april en 1 oktober. Reguliere rondleidingen zijn op woensdag om 10.30 uur en zaterdag om 13.30 uur (twee en een half uur), op zondag is er om 10.30 een gezinsrondleiding. Deze duurt anderhalf uur. Je kunt hiervoor niet reserveren. Een rondleiding op het fort is mooi te combineren met een bezoek aan het Waterliniemuseum Fort bij Vechten dat op loopafstand van het fort ligt.

Andere forten van de Hollandse Waterlinies bezoeken? Kijk op: www.stellingvanamsterdam.nl of https://nieuwehollandsewaterlinie.nl

Fort bij Rijnauwen
Fort bij Rijnauwen

Fort bij Rhijnauwen | Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies
Vossegatsedijk 3-5
3981 HS Bunnik

Contactgegevens
T: 06-20565504
E: fortbijrijnauwen@staatsbosbeheer.nl

Alleen geopend op afspraak. Zie voor excursies de website.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.