Erve Hofman waterput
Erve Hofman
Erve Hofman spinnewiel
Erve Hofman klederdracht
Erve Hofman

Erve Hofman - Hellendoorn

N 52.3871811 / E 6.4524376

Hellendoorn mag dan het meest bekend zijn van het gelijknamige avonturenpark, van oorsprong is het een agrarische gemeente met een kleine, besloten gemeenschap. Dat zien we terug bij Erve Hofman, een voormalige boerderij die nu in gebruik is als erfgoedmuseum. We krijgen hier een goed beeld van het dorpsleven van vroeger.

Het dorpsleven bestaat nog steeds, inclusief de sterke onderlinge betrokkenheid. Om een voorbeeld te geven: het museum is slechts drie keer per week een paar uur geopend, gedurende de middag. Op elk van die middagen zijn er vier, soms vijf vrijwilligers aanwezig. Niet alleen om bezoekers te ontvangen en van een ‘kniepertie’ (een uniek Hellendoorns wafeltje) te voorzien, ook om ter plekke oude ambachten uit te voeren. Zelfs als er niemand komt opdagen, hebben ze het prima naar hun zin. Zoals waarnemend voorzitter Dinand Webbink het omschrijft: ‘We zijn niet het meest bezochte museum van Nederland, maar een lege middag is altijd gezellig. Het sociale contact is heel belangrijk.’

Dat demonstreren van ambachten als weven, spinnen en houtdraaien is iets bijzonders. Vooral het houtdraaien, met een machine die in de achttiende eeuw al gebruikt werd door een van de voorvaderen van Johan Beune, de huidige houtdraaier van dienst. Beune komt er geregeld helemaal voor uit Hengelo en maakt onder meer onverwoestbare stoelen, met dank aan speciale houtpinverbindingen.

Erve Hofman waterput
Erve Hofman
Erve Hofman spinnewiel
Erve Hofman klederdracht

Erve Hofman
Hofmanstraat 2
7447 AS Hellendoorn

Contactgegevens
T: +31 548-655538
E: info@oaldheldern.nl

Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag 13:30 - 17:00
Woensdag 13:30 - 17:00
Donderdag 13:30 - 17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.