Elfstedenmonument
Elfstedenmonument Tegeltjesbrug

Elfstedenmonument Tegeltjesbrug - Gytsjerk

N 53.2410408 / E 5.8718685

De laatste brug waar je als schaatser van de Elfstedentocht onderdoor rijdt is omgetoverd tot ereboog. Om te vieren dat de Elfstedentocht al een eeuw bestaat (sinds 1909) werd in 2009 dit monument gerealiseerd door kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart. De brug is geheel bedekt met duizenden handgemaakte tegeltjes, waarop de portretten van alle schaatsers die de Elfstedentocht ooit hebben uitgereden in blauw glazuur zijn afgedrukt. En dat zijn er nogal wat: ruim 7.000!

Je ziet schaatsers van de eerste editie in 1909, van de beruchte editie in 1963 en natuurlijk de laatste in 1997. Je kunt de portretten van dichtbij bekijken op de steiger onder de brug door. Als je vanaf een afstandje bekijkt, dan vormen de tegeltjes gezamenlijk weer een afbeelding van een groep schaatsers die in een sliert achter elkaar rijden: een kenmerkend beeld van de Elfstedentocht.

Even kenmerkend zijn de uitspraken die de voorzitter van de Friesche Elf Steden doet als de 'Tocht der Tochten' door kan gaan. 'It giet oan', 'It giet troch' en 'It sil heve' zijn de bekendsten. Naar die laatste uitspraak is dit monument vernoemd.

De zuidzijde van het monument is nog leeg. Zodoende is er ruimte voor de foto's van toekomstige Elfstedentochtrijders.Elfstedenmonument

Elfstedenmonument Tegeltjesbrug
Canterlandseweg
9061 CA Gytsjerk

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.