Slobeend in vlucht
Eenden spotten

Eenden spotten - Zuiderwoude

N 52.433627484753 / E 5.0628856583112

De wilde eend kennen we allemaal, die leeft in sloten, parken en plassen bij jou in de buurt. Maar ben jij al bekend met de diverse eendensoorten die in Nederland leven? Een aantal eenden, zoals de kuifeend en de wintertaling, zijn ook typische weidevogels, omdat ze graag op grasland broeden. Lukt het jou de eendensoorten te herkennen?

Kuifeend
Deze eendensoort herken je uiteraard aan hun kuif op het achterhoofd. Vrouwtjes hebben een bruinkleurige kuif die wat korter is dan de zwart-witte van de mannetjes. Hun felgele ogen vallen direct op. Kuifeenden vind je het hele jaar door in Nederland, ondanks dat het toch trekvogels zijn. De kuifeenden die je in de winter ziet, komen vanuit Centraal- en Noord-Europa. De kuifeenden die 's zomers in Nederland leven, vertrekken in september naar warmere oorden en keren rond april weer terug.

Krakeend
De krakeend lijkt erg op de welbekende wilde eend. Ze zijn dan ook nauw aan elkaar verwant. Vooral de vrouwtjes zijn moeilijk te onderscheiden. Je kunt ze uit elkaar houden door te letten op de volgende kenmerken: heeft de eend een witte spiegel, witte buik en een oranje snavel? Dan is het een vrouwtjeskrakeend. Mannetjes hebben een bruine kop met een grijszwarte snavel, een zwart achterlijf, opvallend lange schouderveren en een lichtbruine staartpunt.

Zomertaling
De zomertaling is een kwetsbare soort in Nederland. Sinds de jaren 50 is het aantal zomertalingen met wel 90% afgenomen! Je herkent de mannetjes van deze eendensoort aan hun paarsbruine kop en opvallende witte boog van hun oog over hun hals. Verder hebben ze een bruine borst met een duidelijk patroon, grijze flanken en zwart-witte schouderveren met blauwe details. Ze leven van maart t/m juli in Nederland, daarna trekken ze verder.

Slobeend
De slobeend zul je niet zo snel tegenkomen in Waterland. Sinds de jaren 60 is het aantal slobeenden flink afgenomen en staat ook de slobeend op de rode lijst. Gelukkig zijn ze er nog wel, want het zijn prachtige vogels! Je herkent de mannetjes aan de felgroene kop, witte borst en kastanjebruine buik en flanken. Als ze vliegen, is als je goed kijkt ook de lichtblauwe binnenkant van de vleugel te zien. Ook hun brede, platte snavel is typisch voor een slobeend. Je kunt ze van maart tot september/oktober in Nederland tegenkomen.

Slobeend in vlucht

Eenden spotten
Dijkeinde
1153 PH Zuiderwoude

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.