De Wijngracht
De Wijngracht

De Wijngracht - Kerkrade

N 50.86582187096 / E 6.06188585

In de middeleeuwen lag Kerkrade aan een belangrijke handelsroute van Vlaanderen naar het Duitse Rijnland: de Via Belgica. Deze route stamt zelfs nog uit de Romeinse tijd.

Keulen was destijds de centrale marktplaats aan de Rijn. Met paard en wagen werden allerlei goederen vanuit Keulen naar het westen vervoerd, maar andersom werden ook veel Vlaamse producten naar Keulen vervoerd. De route liep via de Wijngracht door Kerkrade en langs Abdij Rolduc naar Herzogenrath, waar een tol werd geheven.

Vroeger werden straten vaak vernoemd naar iets wat opvallend was. De wijn werd in grote houten vaten op de kar geladen en waren dus opvallende transporten door de straat. In 2014 vonden archeologen vlak bij de Wijngracht een brede gracht die waarschijnlijk terug te brengen is tot de 15e en 16e eeuw. De diepe gracht loopt van het zuidwesten richting het noordoosten en kon tot wel 60 meter gevolgd worden.

Achter het raadhuis in Kerkrade op het Martin Buberplein vind je een herdenkingsplaats in de vorm van een speer. De organisatie Archeo Route Limburg heeft dit monument geplaatst als onderdeel van een interactieve archeologische route. Met behulp van hun app kun je meer lezen en zien van de Wijngracht.

De Wijngracht

De Wijngracht
Martin Buberplein 15
6461 EC Kerkrade

Contactgegevens
T: 0475-386300
E: archeoroute@limburg.marketing

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.