De watertoren van Julius Luthmann
Steek- of zigzagtrap
Pijlstok met vlotter
De Watertoren

De Watertoren - Radio Kootwijk

N 52.174939640222 / E 5.825635148075

Naast het hoofdgebouw, ontwierp Julius Luthmann (1890-1973) ook de watertoren van het zendcomplex. De watertoren is dan ook, net als gebouw A, volledig in Art Deco stijl gebouwd. De toren is van beton, met sierlijke en symmetrische elementen. Boven op de toren zie je een groot vuurtorenlicht. Dat diende vroeger, toen de boomtoppen nog een stuk lager waren, als lichtbaken voor de scheepvaart op de Zuiderzee (later het IJsselmeer).

Binnen heeft de toren een symmetrische zigzag- of steektrap naar de tussenetage die typisch is voor de Art Deco-stijl. Doorlopend over de etages zie je een lange peilstok.
De tank van de toren heeft een capaciteit van 100.000 liter en is uitgerust met een vlotter (flotteur), waarmee op de peilstok kan worden afgelezen hoeveel water er nog in de tank zit.

Het water in de tank was bedoeld als koelwater voor de zendbuizen en als watervoorziening voor het dorp Radio Kootwijk. Tegenwoordig is het opgeslagen water een buffer voor de brandweer. De brandweer kan, in geval van brand, pas na 15 á 20 minuten in het dorp zijn. Er is voor de overbrugging van die periode voldoende water aanwezig om vast te blussen.

De watertoren van Julius Luthmann
Steek- of zigzagtrap
Pijlstok met vlotter

De Watertoren
Radioweg
7348 BG Radio Kootwijk

Contactgegevens

De watertoren is alleen te bezichtigen tijdens een rondleiding over het complex.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.