De Saskerlei
De Saskerlei

De Saskerlei - Zuidschermer

N 52.559084101962 / E 4.7666467950345

In het Alkmaarder- en Uitgeestermeer ligt een bijzondere plek genaamd de Saskerlei. Dit stukje land bestaat al sinds vóór de drooglegging van de Schermer en Heerhugowaard in de 17e eeuw. Tegenwoordig is de Saskerlei het laatste stukje veenland in het meer, met unieke natuurlijke eigenschappen zoals zilte veengrond en zeeklei, wat het een ideale habitat maakt voor diverse planten en dieren.

Echter, door golfslag dreigt de Saskerlei snel weggespoeld te worden, waardoor kostbare flora verloren gaat. Om dit te voorkomen en de natuur te verbeteren, wordt er een groot rietveld met waterkreek aangelegd, wat zowel voor natuur als cultuurhistorie van groot belang is.

Dit nieuwe natuurgebied zal niet alleen dienen als een toevluchtsoord voor moerasplanten en -dieren, maar zal ook helpen bij het beschermen van de Saskerlei tegen de golfslag. Een halve ringdijk, bekleed met graniet, zal worden aangelegd om de rand van het rietland te versterken. Dit zal een veilige haven bieden voor diverse diersoorten, en de kreek zal dienen als een kraamkamer voor vissen, padden en kikkers. Zo wordt de Saskerlei behouden als een paradijs voor zowel plant als dier.

Foto: ©Bureau Toerisme Laag Holland

De Saskerlei

De Saskerlei
Zuiddijk
1846 LC Zuidschermer

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.