De Noordwaard ©Visit Brabant
De Noordwaard

De Noordwaard - Werkendam

N 51.791903607124 / E 4.7837354785031

In 1995 stond het water erg hoog. Als gevolg hiervan begon met na te denken. Er moest een plan komen om het water meer ruimte te geven als het peil kritisch zou worden. Het project 'Ruimte voor de Rivier' werd gestart, waar de Noordwaard een belangrijk onderdeel van is.

Waar de Noordwaard eerst ingepolderd gebied was, is het sinds 2015 ontpolderd waardoor er ruimte is voor water. Nu fungeert het als overstroomgebied voor de Merwede en draagt het bij aan het drooghouden van Gorinchem en Dordrecht.

Bovendien is het een mooi landschap om door te wandelen. Je ziet de diverse polders en platen, waaronder Polder Maltha en de Spieringpolder. Vanaf de uitkijkheuvel heb je een prachtig uitzicht over de Petrusplaat. Ook kun je een stukje oude cultuur van dit gebied beleven: naast het Biesbosch Museum vindt je het gebied 'de Pannekoek'. Hier zie je authentieke griend- en rietcultuur.

In de loop der jaren is er steeds meer inzicht gekomen over watermanagement en hoe een doolhof aan kanalen, stuwen, gemalen, dijken en kades daaraan bijdraagt. Deze waterstaatkundige geschiedenis wordt gesymboliseerd in het landschapskunstwerk 'Wassende Maan'. Het labyrint, gemaakt door beeldend kunstenaar Paul de Kort, vind je op zo'n 3 kilometer van het Biesbosch MuseumEiland.

Op de website van het Biesbosch Museum kun je diverse wandelroutes vinden, variërend van 2 km tot 20 km.

De Noordwaard ©Visit Brabant

De Noordwaard
Hilweg 2
4251 MT Werkendam

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.