Foto ter illustratie
De Leug'npompe

De Leug'npompe - Heino

N 52.435841547504 / E 6.2337499293356

Op het dorpsplein midden in Heino staat de oude dorpspomp. De pomp is hét icoon van Heino geworden: het staat op ansichtkaarten, het dorpsfeest heet de 'Heinose Pompdagen' en verschillende lokale verenigingen hebben 'pomp' in hun naam verwerkt. Er staat zelfs een pomp op het gemeentewapen van Heino!

Tot 1931 zwengelden de inwoners hun drinkwater uit deze pomp. In dat jaar werd er ook in Heino waterleiding aangelegd en kon men geen gebruik meer maken van de pomp. De huidige pomp is in de jaren 1950 gebouwd en is een reconstructie in de stijl van de pomp uit de 18e eeuw.

Naast watervoorziening, had de pomp ook een sociale functie: het was ook een centrale ontmoetingsplaats voor het uitwisselen van de laatste dorpsroddels. Zo bestaat er nog altijd een oud volksverhaal, waar de pomp zijn naam hoogstwaarschijnlijk aan te danken heeft.

Honderden jaren geleden kwam er eens een koetsier met paard en wagen het dorp binnen. Hij wilde zijn paard water geven, maar wat hij ook probeerde, de pomp gaf geen druppel. De andere herberggasten waren verbaasd. De dorpspomp had nog nooit dienst geweigerd! Eén van de omstanders waagde een poging, en ja hoor, een volle waterstroom. Toen de koetsier de volgende dag Heino had verlaten, kwam men erachter dat de wagen vol gestolen goederen had gezeten. Sindsdien gaat het verhaal dat de pomp alleen water geeft aan mensen met een schoon geweten en draagt hij de naam 'De Leug'npompe'.

Foto ter illustratie

De Leug'npompe
Dorpsstraat 2
8141 AH Heino

Contactgegevens
T: 0572-394020
E: info@deleugenpompe.nl

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.