De Hooge Duvel
De Hooge Duvel

De Hooge Duvel - Uddel

N 52.266042 / E 5.833605

Deze voormalige jachtopzieners woning ligt centraal in Kroondomein Het Loo, in het plaatsje Uddel. De Hoge Duvel is niet zomaar een plek; er heeft zich lang geleden een spannend verhaal afgespeeld. De Veluwse sage 'De Hooge Duvel en de Rooie Heg' verhaalt over een boze geest.

Er waren verhalen over de 'Hooge Duvel': de kwelgeest 'Ossaert' die vroeger de buurt treiterde. Een heilige monnik had de plaaggeest verbannen tot de Hoge Duvel waar hij 99 jaar moest blijven. Verder dan deze heuvel mocht hij dus niet komen. Een boerenknecht geloofde hier niets van. Hij moest een keer 's nachts te paard over het donkere bospad en wilde met eigen ogen zien wat er allemaal waar van was. Hij riep de beruchte spreuk: 'Griepke, griepke grauw. A'je me hebben wilt, griep me dan gauw!' Al snel sloeg er een vlam uit de weg omhoog en werd hij achtervolgd door een grote zwarte schaduw. Gelukkig wist hij te ontkomen en was hij snel genoeg met zijn paard aan het einde van de berg. De Ossaert kon hier niet verder.

De knecht haalde opgelucht adem en lachte de boze geest uit. Maar hij had te vroeg gejuicht: uit de struiken kwamen weerwolven met lichtgevende groene ogen tevoorschijn. Hij liet zijn paard zo hard als hij kon galopperen en kon op het nippertje de veilige boerderij bereiken en de deur dwarsbomen, zodat er niemand en niets meer naar binnen kon komen. Hij stelde zijn trouwe paard gerust, gaf het te eten en ging zelf naar bed. De volgende ochtend toen hij wakker werd en in de stal keek, zag hij zijn paard dood op het stro liggen. De geesten hadden het beestje toch nog te grazen genomen...

De laatste jaren horen we gelukkig niets meer over de kwade geest van de Ossaert, dus je kunt hier zonder zorgen op het nabijgelegen bankje even uitrusten. Maar voor de zekerheid kun je hier maar beter geen 'Griepke, griepke grauw' roepen!

De Hooge Duvel

De Hooge Duvel
De Hoge Duvel 2
3888 MZ Uddel

Contactgegevens
E: info@elspeethistorie.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.