De Grachtsluis
De Grachtsluis

De Grachtsluis - Munnekeburen

N 52.862944215153 / E 5.8766180880837

De schutsluis in Munnekeburen werd in 1921 gebouwd naar traditioneel ontwerp. Daarvoor bestond op deze plek al een houten schutsluis met sluiswachterswoning uit 1850. Daarmee kreeg de gracht een verbinding met de Helomavaart.

Bij de aanleg van de sluis in 1921 werd ook het waterpeil flink verlaagd naar -1.65 ZP. De Grachtsluis bleek echter niet bestand te zijn tegen de hierdoor ontstane grotere waterdruk, waardoor er in 1930 een nieuwe kwam.

De sluis deed dienst tot eind 1959, waarna de Grachtsluis werd gesloten en de sluiswachterswoning werd afgebroken. Sinds die tijd is de sluis in verval geraakt.

In 2007 ontfermde Stichting Waterschapserfgoed zich, in samenwerking met de streek en Landschapsbeheer Friesland, over de sluis en werden er plannen gemaakt om het stukje cultureel erfgoed te restaureren.

Het resultaat mag er zijn. Sinds 2012 staat er weer een puntgave sluis in Munnekeburen die zelfs nog veel van zijn authentieke onderdelen bevat. De huidige Grachtsluis is van grote cultuurhistorische en, vanwege de details en het materiaalgebruik, ook van architectonische waarde.

Foto ter illustratie.

De Grachtsluis

De Grachtsluis
Lemsterweg
8485 KN Munnekeburen

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.