De Donge | Bende van de Witte Veer - ©VisitBrabant
De Donge | Bende van de Witte Veer

De Donge | Bende van de Witte Veer - 's Gravenmoer

N 51.671866417226 / E 4.9259273588052

De rivier de Donge dankt zijn naam aan de beek die bij Dongen ontspringt. De rivier heeft een lengte van 7 km, een breedte tussen 30-100 meter en bevindt zich op een diepte van -3 meter NAP.

Tot halverwege de 20e eeuw bestond de rivier uit twee takken, namelijk het Noordergat en het Zuidergat. Het Noordergat loopt van het begin van de Amertak tot het centrum van Geertruidenberg en Raamsdonkveer. Het Zuidergat is inmiddels afgedamd en gedempt.

Langs de Donge stond gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw de Dongecentrale, destijds de belangrijkste producent van elektriciteit in Noord-Brabant. De rivier speelde ook een belangrijke rol in de schoenen- en leerindustrie.

De rivier speelt ook een rol in de legende van de Bende van de Witte Veer, de grootste roversbende die Brabant heeft gekend. De bendeleider heette Swarte Johannes. Hij besloot op een nacht een varken te stelen, die hij op een boot laadde om de Donge over te steken. Het varken hield echter maar niet op met gillen. Drossaard Otto Juyn was al een tijd op zoek naar de bendeleider en kon hem dankzij het lawaai opsporen en eindelijk arresteren.

Foto: ©Visit Brabant

De Donge | Bende van de Witte Veer - ©VisitBrabant

De Donge | Bende van de Witte Veer
Dongedijk
5109 's Gravenmoer

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.