Burg Rode
Burg Rode

Burg Rode - Herzogenrath

N 50.8669173 / E 6.0900176

In het Duitse Herzogenrath staat deze indrukwekkende burcht. Het kasteel bestaat al sinds de middeleeuwen. De eerste vermelding in officiële documenten stamt uit 1104, maar waarschijnlijk bestaat het kasteel al langer.

In die tijd diende het als grensvesting en tolkasteel voor twee belangrijke handelsroutes: zowel de Via Belgica als de Heirbaan Aken-Xanten, die de Via Belgica met de Limes verbond, liepen door Herzogenrath. De tol op dit punt was erg duur. Er werden hier jaarlijks meer dan 3300 gouden guldens geïnd, een bedrag dat meer dan het tienvoudige was van de andere tolplaatsen.

De burcht is afwisselend eigendom geweest van het bisdom Luik, aartsbisdom Keulen tot de hertogen van Limburg en de hertogen van Brabant. Pas in 1815 werd Burg Rode officieel tot Duits grondgebied toegekend. In de 19e eeuw werd het kasteel in historiserende stijl gerestaureerd.

Tegenwoordig draagt de vereniging 'Burg Rode Herzogenrath eV' zorg voor het onderhoud. Zij organiseren regelmatig evenementen op het kasteel, zoals het traditionele Kasteelfeest elk jaar in juni.

Burg Rode

Burg Rode
Burgstraße 5
52134 Herzogenrath

Contactgegevens
T: +49 2406 5230
E: hausmeister@burgrode.de

Rondleidingen zijn te boeken via e-mail of telefonisch contact.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.