Broekdijkmolen
Broekdijkmolen
Broekdijkmolen

Broekdijkmolen - Warmond

N 52.185716 / E 4.5135184

Dit rijksmonument maalde vroeger de Broek- en Simontjespolder droog. Een klein deel van de polder wordt nog steeds door deze molen ontwaterd.

De Broekdijkmolen is een achtzijdige houten grondzeiler op een lage stenen onderbouw. Kenmerkend voor een grondzeiler is dat de wieken dicht langs de grond gaan. Een verhoging was in het polderland niet nodig, omdat de wind de molen ongehinderd kon bereiken. Binnenin de molen bevond zich een houten scheprad. En zie je op de onderbouw dat zwarte kruis op een witte ondergrond? Daarmee probeerde men vroeger het kwaad te weren. Ook op boerderijen in de omgeving is dit gebruik te zien.

De eerste molen op deze locatie, uit 1625, was helemaal van hout. In 1840 kwam er een stenen exemplaar met een houten bovenbouw. Die bovenbouw is in 1972 volledig afgebrand. De molen was door harde wind op hol geslagen en het afremmen van de wieken gaf zoveel wrijving dat het houten remblok is gaan smeulen. Een nieuwe houten bovenbouw kwam helemaal uit de buurt van Haarlem. Daar moest een molen uit 1862 weg, en zijn bovenbouw paste wonderwel op de nog intacte onderbouw in Leiden. In 1976 was de Broekdijkmolen weer in volle glorie hersteld.

Broekdijkmolen
Broekdijkmolen

Broekdijkmolen
Broekpolder 1
2361 PA Warmond

Contactgegevens
T: 071-5164840
E: info@rijnlandsemolenstichting.nl

Alleen te bezoeken als de molen draait en op afspraak.

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.