Boterhuispolder
Boterhuispolder

Boterhuispolder - Leiderdorp

N 52.175921918191 / E 4.5321721031419

De Boterhuispolder ontstond in 1634. Verschillende kleine boeren in het gebied besloten toen om samen hun laaggelegen landbouwgronden tegen het water te beschermen.

Om de polder wordt een lange dijk aangelegd en alle sloten worden verbonden met een gemeenschappelijk afvoerkanaal, een wetering. Daarna bouwde men één grote molen om de polder droog te malen – de Boterhuismolen.
Aan het slotenpatroon in de polder is nog goed te zien dat het gebied vroeger uit allemaal individueel bemalen stukken land bestond.

De Boterhuispolder ligt beduidend lager dan het land eromheen. Dat komt doordat het land in dit gebied veel langer wordt droog gehouden dan het omliggende land. Vóór het jaar 1200 al werd de Boterhuispolder als landbouwgrond gebruikt. Dit gebied werd zo goed mogelijk droog gehouden. En omdat het land uit veengrond bestond, begon met het droog houden ook het inklinken. Hoe verder het veen droogde, hoe lager het kwam te liggen. Bij het land eromheen kwam dat proces pas veel later op gang en dat verklaart het grote verschil in hoogte.

Boterhuispolder

Boterhuispolder
Laarzenpad
2353 EK Leiderdorp

Contactgegevens
T: +31715166000
E: info@vvvleiden.nl

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.