Boeren & Weidevogels
Boeren & Weidevogels

Boeren & Weidevogels - Zuiderwolde

N 52.425898231992 / E 5.0325281185931

Zoals je misschien al hebt gemerkt, zijn er veel boerenbedrijven in Waterland. De weilanden in Waterland-Oost zijn bijna allemaal in beheer van boeren.

De boeren spelen daarom ook een belangrijke rol in het onderhouden van de weidevogelpopulatie. Met extra inspanningen kunnen zij de weides zo inrichten, zodat het voor de weidevogels het ideale leefgebied is. En dat is belangrijk, want met de weidevogels gaat het al jaren slecht. Zij verliezen steeds meer broedplekken door de intensieve landbouw.

De boeren in Waterland treffen, in samenwerking met Agrarisch Natuurbeheer, maatregelen. Zo maaien ze bijvoorbeeld later in het jaar, zodat de weidevogels hun eieren in alle rust kunnen uitbroeden. Er wordt ruige mest over het land uitgereden, wat de kruidengroei in het gras en een insectenrijke bodem stimuleert. Met vossenrasters worden vossen en andere roofdieren, die graag de eieren en pullen eten, op afstand gehouden.

Tot slot zorgen veel boeren voor een zogenaamde plasdras: een stukje land dat onder water wordt gezet met daaromheen kruidenrijke graslanden. Op deze plek heb je uitzicht over zo'n plasdras. Nu zie je hier regelmatig de grutto, kievit, tureluur, scholekster, kwikstaarten, watersnip en de veldleeuwerik.

Boeren & Weidevogels

Boeren & Weidevogels
Aandammergouw 17
1153 PA Zuiderwolde

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.