Biksteenmolen De Vlijt - ©Sanne de Vos
Biksteenmolen De Vlijt

Biksteenmolen De Vlijt - Oostzaan

N 52.442965661585 / E 4.8789926874629

De Biksteenmolen De Vlijt is een prachtige oude molen, gelegen op een eilandje aan de rand van Oostzaan. Hij werd al voor 1900 gebouwd en komt oorspronkelijk uit Zaandam. 'Zorg en Vlijt', zoals de molen eerst heette, deed dienst als zaagmolen en biksteenmolen, oftewel een molen waarin de klei werd gemalen om te verwerken tot bakstenen. Ook werd er tarwe gemalen in de molen.

In 1945 werd de molen verplaatst naar de Jacob Cornelisstraat in Oostzaan. Omdat er grote woningnood was na de Tweede Wereldoorlog, werd er een noodwoning gebouwd aan de molenschuur. Hierin woonde familie Van den Broek.

In 1959 verhuisde de molen naar de huidige locatie. Inmiddels was De Vlijt in slechte staat en was de fundering verrot. Eigenaar Jb. van den Broek stelde een reddingsplan op, waardoor de molen weer jaren mee kon.

Toch ging raakte de molen na verloop van tijd weer in verval en kocht de gemeente Oostzaan de molen op. Tegelijkertijd werd ook een stichting opgericht door het nageslacht van familie Van den Broek. De stichting was de enige groep die een plan indiende bij de gemeente om de biksteenmolen op te knappen, maar daar was wel geld voor nodig.

Dankzij donaties en sponsoring kon in 2020 de volledig in ere herstelde molen worden geopend. Nu is De Vlijt een beschermd monument en belangrijk cultureel erfgoed.

Foto: ©Sanne de Vos, via Toerisme Laag Holland

Biksteenmolen De Vlijt - ©Sanne de Vos

Biksteenmolen De Vlijt
Dokter Keijzerstraat 36
1511 VP Oostzaan

Contactgegevens

Openingstijden
24 uur open
Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.