Bevrijdingsmonument Noordwijk
Bevrijdingsmonument Noordwijk

Bevrijdingsmonument Noordwijk - Noordwijk

N 52.233158829777 / E 4.4204649550815

De bronzen meeuw lijkt vanaf een hoge natuurstenen pilaar weg te fladderen op de wind op weg naar vrijheid. De gespreide vleugels van de meeuw staan voor vrede en vrijheid. Onderin de sokkel is ook nog een beeltenis van een spiegel en een balans en zwaard zien. Ze staan symbool voor kennis en recht.

Het is een Bevrijdingsmonument dat in 1948 werd onthuld ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Het staat ook bekend als het Tappenbeck-monument omdat het is gemaakt ter herinnering aan de Noordwijkse hotelhouder en verzetsstrijder Rudolf Tappenbeck, die in 1944 overleed in concentratiekamp Neuengamme. Omdat Tappenbeck ook radio-pionier was, zijn op de voet van het monument ook een radiolamp en een microfoon afgebeeld.

Het beeld is gemaakt door Ludwig Oswald Wenckebach (Heerlen, 1895-1962). Hij was een niet alleen beeldhouwer, kunstschilder, illustrator, lithograaf, houtsnijder en medailleur. Voor zijn beeldhouwwerken gebruikte hij vooral steen en brons. Hij werd na de Tweede Wereldoorlog lid van de Centrale Commissie voor oorlogs- of vredesgedenktekens en maakte ook zelf veel oorlogsmonumenten. Verreweg zijn bekendste werk is Monsieur Jacques (1956) dat zowel op de Coolsingel in Rotterdam staat als bij de ingang van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Bevrijdingsmonument Noordwijk

Bevrijdingsmonument Noordwijk
Koningin Astridboulevard
2202 BD Noordwijk

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.