Brittenburg Katwijk aan Zee
Beeldhouwwerk Brittenburg Katwijk aan Zee

Beeldhouwwerk Brittenburg Katwijk aan Zee - Katwijk aan Zee

N 52.210633345651 / E 4.4007392546331

Ooit stond er tussen Katwijk en Noordwijk een Romeinse grensvesting. Tussen de vijftiende en zeventiende eeuw waren de ruïnes bij laag water zichtbaar. De restanten zijn in 1752 definitief door de zee verzwolgen. De Katwijkers dachten destijds ten onrechte dat het om de oude vesting ‘Burg te betten’ of Brittenburg ging. Pas later kwam vast te staan dat het echt een Romeins grensfort moet zijn geweest.
Dit beeldhouwwerk uit 2010 van beeldhouwer Nicolas Dings herinnert aan die oude vesting aan de noordgrens van het Romeinse rijk. Drie bronzen beeldengroepen van Romeinse soldaten staan klaar om te vechten op een ronde tafel van cortenstaal. Het tafereel is gebaseerd op de legende, geschreven door schrijver Suetonius, over soldaten van keizer Caligula. Ze stonden op het strand klaar om te strijden met de zee. Om vervolgens hun ‘overwinning’ te vieren op het water zou de keizer een hoge vuurtoren hebben laten bouwen. Katwijkse vissers vertelden eeuwen later dat hun netten op zee regelmatig vastzaten op een plek die ze Kalla's toren noemden: de vuurtoren van Caligula.

Een plattegrond van het fort is in de tafel gegraveerd en in de tafelrand staat de tekst: Kalla's toren, hier geboren, zocht neptunus toorn. De hele zee zou hij bezitten en vechten om het huis te Britten.
Kunstenaar Nicolas Dings (Tegelen, 1953) is niet alleen beeldhouwer maar ook schilder en tekenaar. Onder meer in Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Maastricht staan door hem gemaakte beelden in de openbare ruimte. Het bekendste werk is waarschijnlijk het metershoge standbeeld van filosoof Spinoza in een lange mantel met vogeltjes pal naast de Amsterdamse Stopera.

Brittenburg Katwijk aan Zee

Beeldhouwwerk Brittenburg Katwijk aan Zee
Buitensluis
2225WD Katwijk aan Zee

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.