Hanzebaken Harderwijk | detail
Hanzebaken Harderwijk | geheel
Beeld krokodil | Harderwijk
Beelden Strandeiland Harderwijk

Beelden Strandeiland Harderwijk - Harderwijk

N 52.351652177487 / E 5.6120872036278

Krokodil
Verscholen tussen de rotsen en planten, pal tegenover het puntje van het strandeiland, vind je deze vervaarlijk ogende krokodil van geroest staal. De grote bek staat wagenwijd open, waardoor je de witte gekromde tanden goed kunt zien. Het lijkt wel een prehistorisch monster. Kunstenaar Patrick Visser plaatste het beeld zelf in 2015, waarna de gemeente Harderwijk het in 2016 aankocht.

Metaalkunstenaar Patrick Visser (Zoeterwoude, 1980) maakt zogenoemde Junk Art. Van schroot, zoals stangen, oude kettingen en tandwielen maakt hij opvallende nieuwe kunstwerken: grote beelden van dieren. In Harderwijk vind je ook een olifant, gorilla en leeuw van zijn hand.

Hanzebaken
Het 14 meter hoge kunstwerk Hanzebaken bestaat uit een slanke zuil van cortenstaal met bovenin een groot golvend kunststof plastiek in goud en blauw en daar weer boven een koggeschip bedekt met bladgoud. Het oude handelsschip staat symbool voor Harderwijk als Hanzestad. Kunstenares Marte Röling zou zich voor dit beeld hebben laten inspireren door vuurtorens en de Venetiaanse Leeuw. Het beeld is in 2013 geplaatst.

Marte Röling (Laren (NH), 1939) is naast beeldhouwer, ook schilder en ontwerper. Ze is vooral bekend om haar enorme sculpturen en schilderijen pop art stijl, de portretten in de jaren 80 van koningin Beatrix en prins Claus, en van enkele beelden, zoals het Vlaggenmonument bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, de sculptuur ‘Non scholea, sed vitae', voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit in Groningen en de ‘Dikke vette gouden vredesduif’, waarvan ze er een aantal maakte.

Hanzebaken Harderwijk | detail
Hanzebaken Harderwijk | geheel
Beeld krokodil | Harderwijk

Beelden Strandeiland Harderwijk
Hoge Brug
3841 DZ Harderwijk

Contactgegevens

Beoordelingen
Er zijn geen reviews gevonden voor dit afstapmoment.
Schrijf een beoordeling

Heb je een bezoek gebracht aan deze locatie? Help ons mee en schrijf een beoordeling.

Selecteer het aantal sterren dat je deze locatie geeft (op basis van maximaal 5 sterren) en beschrijf je ervaring

Voor de veiligheid willen we zeker weten dat je een mens bent.