Wat te doen bij een aanval van een roofvogel tijdens het fietsen?

Fiets tips | Wat te doen bij een aanval van een roofvogel?

Roofvogels in Nederland

De vogels in Nederland houden zich over het algemeen vrij gedeisd ten opzichte van ons mensen. Maar er zijn een aantal vogelsoorten die niet schuw zijn voor mensen en ons nu en dan zelfs aanvallen. Welke vogelsoorten doen dit en waarom? Deze vragen hebben we voorgelegd aan Vogelbescherming Nederland.

Onderweg op fietsroutes door de bossen en over het platteland kom je soms door het leefgebied van roofvogels. Door verstedelijking blijft er steeds minder van hun natuurlijke leefgebied over, daarom zijn roofvogels ook steeds vaker in woonwijken en stadsparken op zoek om eten te vinden. De meest voorkomende roofvogels van ons land zijn de arend, buizerd, havik, valk, Europese oehoe en de kraai.

Wat veroorzaakt agressief gedrag bij roofvogels?

In Nederland is de kans dat je door een roofvogel wordt aangevallen vrij klein. Wanneer dit toch gebeurt is het vaak omdat de vogel zich bedreigd voelt en/of kleintjes heeft en deze wil beschermen. De meeste aanvallen op mensen zijn overigens schijnaanvallen. De vogel vliegt dan rakelings langs je heen maar raakt je opzettelijk niet. Op deze manier wil hij je de stuipen op het lijf jagen met de hoop dat je uit de buurt blijft.

 

Tips van Vogelbescherming Nederland

Tip 1: Probeer de roofvogel te vermijden

Blijf uit de buurt. Voorkomen is beter dan genezen, de beste manier om niet aangevallen te worden door roofvogels is het vermijden van plekken waarvan je weet dat er in het broedseizoen nesten kunnen zijn.

Tip 2: Draag een helm

Wanneer je toch door een hotspotgebied van roofvogelnesten gaat fietsen kan je het best een helm dragen om de impact van een aanval op het hoofd te minimaliseren. In Engeland dragen veel fietsers al een helm op deze reden.

Tip 3: Licht de terreinbeheerder in

Als je tijdens het fietsen een agressieve vogel bent tegengekomen kan je hiervan het best melding maken bij de terreinbeheerder. Deze kan op zijn beurt maatregelen nemen door bijvoorbeeld een waarschuwingsbord te plaatsen of een alternatief pad creëren. Op deze wijze kunnen toekomstige bezoekers van het gebied een eventuele aanval bespaart blijven.

Tip 4:  Zorg ervoor dat je niet alleen fietst

Roofvogels vallen minder snel een groep mensen aan in verband met dreigend gevaar voor henzelf. Volledig voorkomen doe je het er niet mee, maar wanneer je met z’n tweeën of in een groep fiets verklein je de kans op een aanval.

 

 

 

 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via