Waarom Vlaanderen de perfecte bestemming voor je fietsvakantie is

TerrasVlaanderen©StevenLedoux

Fietsvakantie in Vlaanderen

Waarom ga je op fietsvakantie? Om vooral veel van de omgeving te zien! In Vlaanderen zijn prachtige natuurgebieden te ontdekken. Landschappen in alle soorten: van stranden, duinen, landerijen, tot riviervalleien, parken en pittige heuvelruggen. De eeuwenoude Vlaamse steden, zoals Antwerpen, Brugge en Gent, wisselen het groen af met hun prachtige centrum, waar je een cultureel uitstapje kunt ervaren of gewoon van de gezelligheid kunt genieten. En wat dacht je van de kustplaatsen aan de Noordzee?

Gastronomisch genieten

Natuurlijk geniet je ook van de bourgondische leefstijl: even lekker ontspannen met een streekbiertje op het terras, genieten van het uitzicht, proeven van lokale gerechten en overnachten in mooie hotels, knusse B&B’s of juist met je eigen tent op de camping om het echte buitenleven te ervaren. Vlaanderen heeft het allemaal.

9 icoonroutes van Vlaanderen

Ontdek het beste van Vlaanderen met de 9 icoonroutes. Alles wat je kunt verwachten tijdens een fietsreis zit in deze routes, die je door alle Vlaamse windstreken voert. De routes hebben uiteenlopende thema’s en laten je genieten van gevarieerde landschappen. Proef van de lekkerste streekproducten, zoals bieren, kazen en vers fruit en ervaar de sfeer van de eeuwenoude steden en de kleinste dorpjes.

In deze blog:

  1. Kustroute
  2. Schelderoute
  3. Kunststedenroute
  4. Kempenroute
  5. Maasroute
  6. Heuvelroute
  7. Frontroute 14-18
  8. Groene Gordelroute
  9. Vlaanderenroute

NatuurparkHetZwin
Natuurpark Het Zwin, Knokke-Heist

1. Uitwaaien met de Kustroute - 86 km

Deze route strekt zich uit over de hele kust van België. Van het Zwin Natuurpark, dat deels nog in het Nederlandse Zeeland ligt, maak je een rit naar het meest zuidelijke kustpark: Natuurreservaat De Westhoek. Snuif de zoute zeelucht op terwijl je door de duinen fietst en geniet van de vergezichten op de vlakke polderlandschappen en over de brede zandstranden.

De Kustroute laat je kennis maken met de maritieme geschiedenis in West-Vlaanderen. Een borrel, lunch of overnachting plan je in één van de gezellige en culturele badplaatsen. Knokke-Heist, Blankenberge, Oostende en De Panne liggen op de route en weten je te verrassen met hun sfeer en culinaire gastronomie. Je vindt meer dan genoeg horecatips tussen de afstapmomenten op de route!


Interessante bezienswaardigheden:


De Kustroute sluit aan op:

AlvegemseScheldemeersen1©Westtoer
Avelgemse Scheldemeersen ©Westtoer

2. Langs de rivier met de Schelderoute - 158 km

Volg de Schelde terwijl je over autovrije ‘jaagpaden’ fietst. De route voert je in zo’n 158 kilometer van Spiere, vlak voor de Franse grens, naar Antwerpen, waar rivier de Schelde in de haven overgaat naar de Zeeuwse Oosterschelde. Onderweg ontdek je plaatsen zoals Dendermonde, Oudenaarde en het prachtige centrum van Gent.

Ook de natuur komt tot zijn recht op deze route. Eén van de natuurlijke hoogtepunten is de Polders van Kruibeke, een natuurreservaat vol slikken en schorren, elzenbroekbossen en een paradijs voor watervogels.

Monumentale gebouwen, fantastische uitzichtpunten en uitgestrekte natuurgebieden… Volg de rivier en je komt vanzelf alle mooie plekjes tegen!


Interessante bezienswaardigheden:


De Schelderoute sluit aan op:

Gent©JoostJoossen
Gent ©Joost Joossen

3. Kunst & cultuur in gezellige steden op de Kunststedenroute - 327 km

Ontdek Vlaamse steden waar kunst en cultuur hoog in het vaandel staan. Niet alleen dat, kunst en natuur gaan op deze route hand in hand. Vanuit hartje Brussel val je gelijk met je neus in de boter: het traject van Tervuren naar Leuven staat op nummer 1 van de meest aantrekkelijke fietspaden!

Eenmaal in Leuven is het imposante stadhuis een ware blikvanger. Als de stad waar de eerste universiteit van de Lage Landen werd opgericht, is Leuven ook een echte studentenstad. Bijna was die eer naar het kleinere stadje Lier gegaan, ook op de route gelegen. In de 14e eeuw wilde Hertog Jan II de Lierenaars bedanken voor hun inzet in de strijd tegen de Mechelaars. Ze mochten kiezen uit twee beloningen: een universiteit, die de eerste van de Lage Landen zou worden, of een veemarkt, waar per regio maar één stad het recht op kreeg. Ze kozen voor de veemarkt, wat de stad grote rijkdom heeft gebracht. En zo ging de eerste universiteit naar Leuven. In Lier bezichtig je verder de Zimmertoren en het Begijnhof in het historische centrum.

Bewonder de Grote Markt, de Kathedraal en de Groenplaats in Antwerpen. In Gent tref je een oud klooster, de Sint-Baafskathedraal, het Belfort en de open stadshal, die door de Gentenaars ook wel de ‘schaapskooi’ wordt genoemd. Die gelijkenis kunnen we wel snappen, gezien het grote houten gewelf dat inderdaad doet denken aan een houten schaapskooi op de heide.

De wegen slingeren van stad naar stad, waarbij je hoogtepunt na hoogtepunt beleeft. Architectuur van eeuwen geleden, moderne bouwstijlen, kunstwerken langs de straat en verrassende musea. Brugge geeft je route een romantische twist. De wereldberoemde erfgoedstad is een van de populairste bestemmingen voor een stedentrip in België.

Op de eindbestemming Oostende tref je aan de strandboulevard koninklijke kunstwerken, zoals de Venetiaanse en Koninklijke Gaanderijen, de paardenrenbaan en de Koninklijke Stallingen. Sluit je fietsavontuur af met het uitzicht van een ondergaande zon, de zilte zeewind, terwijl je proost met een glas wijn boven een pannetje mosselen.


Interessante bezienswaardigheden:


De Kunststedenroute sluit aan op:

AntwerpenSkyline©AntwerpenToerismeenCongres
Skyline van Antwerpen ©Antwerpen Toerisme en Congres

4. Door de Vlaamse Kempen met de Kempenroute - 218 km

De Kempen is een grensoverschrijdend natuurgebied. Een deel ligt in Noord-Brabant, maar het grootste gedeelte van de Kempen ligt in Vlaams-Brabant. Met deze route ontdek je dit iconische landschap, vol erfgoederen en prachtige natuur. Je fietst van Maasmechelen naar Antwerpen, terwijl je onderweg kunt genieten van bossen en heidevelden.

De indrukwekkende zandduinen en de Kempense meren maken het landschap zo uniek, net als het industrieel erfgoed dat de voormalige mijnbouw heeft achtergelaten. Langs een oud kolenspoor zie je de sporen van deze industrie. Een verrassende en zeer afwisselende route!

Op de route vind je heel wat tips voor een kopje koffie, lunch en verblijfslocaties.


Interessante bezienswaardigheden:


De Kempenroute sluit aan op:

Maasroute©LucDaelemans
Wijngaarden langs de Maas ©Luc Daelemans

5. De Maas is de baas op de Maasroute - 70 km

Ontdek de Maas waar de stroming woest en wild is. De Maasroute voert langs ongerepte natuurgebieden. Op sommige stukken zul je merken dat de rivier onbevaarbaar wild is. Kilometers aan oevers, historische dorpjes en een mengelmoes van bijzondere planten en dieren volgen elkaar op. Zie de wilde paarden grazen in het groene Maasland en uitgestrekte wijngaarden in de vruchtbare vallei. Natuurlijk met het vloeien van de Maas altijd in het zicht.

Stap onderweg af in Maaseik om de culturele stad te ontdekken. Het staat bekend als de geboorteplaats van de schildersbroeders Van Eyck, zit vol musea, leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

Wijk bij knooppunt 53 zeker even af richting Oud-Rekem. Dit dorpje kent één van de meest authentieke dorpskernen, waar het lijkt alsof je terug bent in de middeleeuwen. Prachtige kerken, een kapel, kasteel en een museumapotheek maakten dat het dorp in 2008 werd uitgeroepen tot ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’.


Interessante bezienswaardigheden:


De Maasroute sluit aan op:

Kemmelberg©JanD\'Hondt-Westtoer
De Kemmelberg ©Jan D'Hondt, Westtoer

6. Heuvelroute: sportieve uitdaging vol Vlaamse klassiekers - 473 km

Langs het zuiden van Vlaanderen balanceer je op de grens met Wallonië. In deze meerdaagse fietsroute doorkruis je meerdere streken, zoals de Voerstreek, de Haspengouw, het Hageland, de Vlaamse Ardennen en het Heuvelland. Op sommige momenten is het behoorlijk zwoegen om de steile heuveltoppen te bereiken. Eenmaal daar wordt je rijkelijk beloond met echte genietmomentjes, zoals de fantastische uitzichten vanaf de top of een koud streekbiertje bij één van de vele cafés.

De Heuvelroute trakteert je op een aantal Vlaamse klassiekers en is bij uitstek een route voor liefhebbers van de fietssport. Zo passeer je de Kemmelberg, de Keiberg en de Tiegemberg. Je fietst langs rivier de Leie, Wevelgem (niet ver van Roubaix) en dan komt het echte werk: de Kluisberg met daarbovenop het Kluisbos. Maar gelukkig ook restaurant ‘d’Oude Hoeve’ om even af te koelen met een koud drankje. Bij dit restaurant staan alle namen van de winnaars van de Ronde van Vlaanderen in het asfalt gegraveerd.

De Kanarieberg, de Taaienberg en de kasseien op de Kaperij passeren de revue, maar het absolute hoogtepunt is de Muur van Geraardsbergen. Wanneer je dit iconische pad naar de top van de Oudenberg beklimt, trotseer je een stijgingspercentage van maar liefst 20%! En onderschat ook zeker de dwarsliggende kasseien niet… Een pittig stuk, maar als je eenmaal de top bereikt, bezichtig je een idyllisch kapelletje en heb je een fenomenaal uitzicht over Geraardsbergen. En hoe vaak kun je nou zeggen dat je een onderdeel binnen het wielrennen hebt beklommen? 

Proef van de Mattentaartjes, de specialiteit van Geraardsbergen en in elke bakkerij verkrijgbaar, en bekijk de tweede Manneken Pis van België.

Rijd door groene parken onder Brussel, zoals het Pajottenland, het Zoniënwoud en las een pauze in om het bruisende Leuven te ontdekken en fiets verder naar de Nederlands Limburgse grens.


Interessante bezienswaardigheden:


De Heuvelroute sluit aan op:

MeninGateYpres
Menenpoort in Ieper

7. Oorlogsherinneringen langs de Frontroute 14-18 - 100 km

Een route vol contrasten. Van prachtige natuur en mooie brede stranden, naar stedenbouw langs de kust. Stille landschappen en kleine dorpen, die er nu vredig bij liggen, brengen je terug naar het oorlogsgeweld dat de soldaten doorstonden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Vanaf de Noordzee trek je landinwaarts om via een oude spoorlijn naar de IJzer te fietsen. Onderweg kom je steeds meer littekens in het landschap tegen. Bunkers, loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels. Stuk voor stuk herinneringen aan de Grote Oorlog die tussen 1914 en 1918 in Europa woedde.

Ook kom je het beeld ‘Kerstvrede in 1914’ tegen, waar een Britse, Franse en Duitse soldaat voor eeuwig een glaasje samen drinken, van kunstenaar William Livermore. Militaire begraafplaatsen, het bekendste vredesmonument van België - de IJzertoren, en bezoekerscentra om meer te weten te komen over de geleverde strijd. Ook het In Flanders Fields Museum in Ieper is een bezoekje waard.

Elke avond wordt in Ieper ‘The Last Post’ uitgevoerd. Stipt om 20.00 uur wordt deze dagelijkse ceremonie uitgevoerd onder de Menenpoort.

Naast de indrukwekkende monumenten, proef je ook de veerkracht van de Westhoekse bevolking. In korte tijd werden steden en dorpen weer opgebouwd in een bijzondere architectuurstijl. Slagvelden werden natuurgebieden en kastelen werden opnieuw gebouwd. Proef een van de vele streekbiertjes en andere lekkernijen in de regio waar de mensen je met open armen ontvangen.


Interessante bezienswaardigheden:


De Frontroute 14-18 sluit aan op:

KasteelGaasbeekBrussel
Kasteel van Gaasbeek

8. De groene zones rondom Brussel in de Groene Gordelroute - 128 km

Ooit ontstaan als een burcht op een eiland in rivier de Zenne, is Brussel nu de hoofdstad van België en het politiek centrum van Europa. In het centrum ervaar je de levendige stad. Historische gebouwen met grootse architectuur, talloze restaurantjes en terrasjes, leuke winkels en culturele rijkdom. Maar op deze route staat juist de rust en de stilte rondom Brussel centraal. De stad wordt namelijk letterlijk omringd door een groene gordel.

Je fietst over heuvelachtig landschap, door bossen, parken en landerijen. Ontdek de regio Brabantse Kabouters, waar kasteeldomeinen en ruïnes pronken. De Brabantse Leemstreek kenmerkt zich door prachtige natuur vol valleien, beekjes en heuvelruggen.

Dan kom je in het Pajottenland: het land van fruit en geuzebieren, alleen te vinden in deze streek. Waar bier normaal wordt gebrouwen, wordt geuzebier gestoken. De gisting gebeurt spontaan met de gisten die in de lucht aanwezig zijn. Daarmee krijgt het bier een fris zuurtje. Een uniek en écht streekproduct, dat je zeker even moet proeven als je hier op een terras neerstrijkt.

Ook in de schilderachtige Zennevallei proef je de streek met bijvoorbeeld Lambiekbier of een gerecht met de lokale groente Witloof. Wil je meer over Belgische bieren ontdekken, dan raden we aan om voor of na deze route het centrum van Brussel in te trekken. In het Beursgebouw, te vinden in het hart van de stad, is op 9 september 2023 het 'Belgian Beer World' geopend. Dit is het grootste interactieve bierbelevingscentrum ter wereld!


Interessante bezienswaardigheden:


De Groene Gordelroute sluit aan op:

FietseninBrugge©MiloProfi
Fietsen in Brugge ©Milo Profi

9. Het beste van alle routes in de Vlaanderenroute - 962 km

Vlaanderen heeft je heel wat te bieden. We kunnen ons dus goed voorstellen dat het moeilijk is om maar één van de icoonroutes te kiezen. Met de Vlaanderenroute heb je het beste van alle routes in één. De route loopt van Antwerpen rechtsom via de Kempen naar Hasselt, en langs de grens van Limburg naar Leuven en Brussel. Dan voert de route je door de Vlaamse Ardennen en via de frontlijn langs Ieper en Diksmuide naar de Noordzeekust. Brugge en Gent brengen je weer terug naar Antwerpen.

De Vlaanderenroute wordt met eigen bebording in twee richtingen aangegeven. Via de site plan je gemakkelijk je overnachtingen bij een van de vele verblijfslocaties.

Ondertussen geniet je van de mooiste bossen, heide, duinlandschappen. Neem de tijd om de historische steden en knusse dorpjes te bezichtigen, proef van de uiteenlopende streekbieren en lokale lekkernijen op de meest verrassende terrassen en trotseer de iconische Vlaamse heuvels. Na (ruim) een week lang fietsplezier kijk je terug op een fantastisch avontuur!

Meer van Vlaanderen zien?

In deze blog kunnen we maar een klein deel uitlichten over de fietsroutes, maar er is nog veel meer te zien, te doen en te beleven. Voor nog meer toeristische informatie, ga je naar Icoonfietsroutes.be.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via