Verouderd knooppuntennetwerk toe aan verandering

Verouderd knooppuntennetwerk toe aan verandering

Gemeente Epe heeft wensen al aardig in kaart

Het fietsroutenetwerk op de Veluwe is volgens de gemeenten rondom de Veluwe aan een vernieuwing toe. De komende tijd buigen de gemeenten rondom De Veluwe, die de fietsroutes overigens hebben opgezet, over de verbeteringen van het knooppuntennetwerk. De gemeente Epe heeft de wensen al aardig in kaart gebracht.

De problemen van het verouderde fietsknooppuntennetwerk

Sommige delen van de gemeenten zijn zelfs nog helemaal niet aangesloten op het fietsknooppuntennetwerk. Tevens zijn er veel verouderde bordjes. Ook blijkt dat veel bestaande routes de centra van dorpen en steden veelal overslaan, dit wordt als ongunstig beschouwd voor de omzet van plaatselijke middenstanders.

Vooral gedetailleerder en moderner

Namens de gemeente Epe zegt Henk Posthuma dat het fietsroutenetwerk vooral gedetailleerder en moderner kan worden. “Moderner in de zin van meer gedigitaliseerd. Digitaliseren biedt veel meer mogelijkheden voor gebruikers. Apps aan het systeem hangen en daarmee extra info toevoegen zou een verbetering zijn. Hoe zich dat precies ontwikkeld, moet nog blijken. Maar we pleiten er nu voor om mogelijkheden te creëren, waarna er volgens mij genoeg ondernemers zijn die zich willen buigen over het toevoegen van apps en dergelijke.”

Het voorstel voor een update van het fietsnetwerk in de gemeente Epe, wat tot stand kwam in goed overleg met de Fietsersbond, is zo goed als klaar. De bedoeling is dat het plan in september wordt voorgelegd aan de gemeenteraad van Epe.

Vernieuwingen gaan niet ten koste van de herkenbaarheid

Een belangrijke verbetering die aangekaart wordt is dat het huidige routenetwerk gedetailleerder en duidelijker wordt. Posthuma zegt hierover het volgende: “Het oude systeem was grofmazig. We willen wat recreatieve routes toevoegen, wat neerkomt op zeker twintig à dertig procent meer kilometers erbij in Epe. Waar de fietsers eerder langs de dorpen werden geleid, willen we ze er nu meer doorheen sturen. Zodat ze ook gebruik gaan maken van de plaatselijke horeca bijvoorbeeld. Bovendien pleiten we voor iets kleinere rondjes, dichter langs de divers recreatieve centra in de buurt van Epe en de andere gemeentelijke dorpen."

"Gebruikers willen onderweg wat zien, meer beleven. Nu bieden de borden onderweg veelal alleen een heel grote kaart van een heel gebied. In plaats daarvan kan bijvoorbeeld meer en betere informatie worden verstrekt over de directe omgeving. De basis moet de recreatieve aantrekkelijkheid zijn."

De heer Posthuma benadrukt dat de vernieuwingen niet ten koste gaan van de herkenbaarheid van het knooppuntennetwerk.

Bron: De Stentor

Fietsroutes van Fietsnetwerk.nl

Fietsnetwerk.nl is de eerste fietsrouteaanbieder die gebruik maakt van innovatieve technologie door middel van zogenaamde IBeacons. Momenteel maakt ook de provincie Brabant al gebruik van de technologie van Fietsnetwerk.nl. Fietsnetwerk wilt de technologie uiteindelijk over elke Nederlandse provincie uitrollen.

U kunt echter al gebruik maken van deze nieuwe manier van fietsroutes fietsen door de driecijferige knooppunten toe te voegen aan uw fietsroute. Dit maakt uw fietsroute persoonlijk en tot een unieke belevenis. Zo raakt u nooit verveelt tijdens het fietsen van uw fietsroute. Start hier met het samenstellen van uw persoonlijke fietsroute of kijk hier voor meer informatie over de driecijferige knooppunten.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via