Top 3 fietsroutes in de Brabantse stedendriehoek

Fietsen in Oisterwijkse bossen en vennen

Top 3 fietsroutes in de Brabantse stedendriehoek

Op vakantie in Noord-Brabant? Er zijn hier talloze plekken die je écht met de fiets moet ontdekken. Maar waar moet je naartoe?
Wij hebben de drie mooiste fietsroutes tussen de stedendriehoek Den Bosch, Eindhoven en Tilburg voor je op een rij gezet.

Noord-Brabant

Noord-Brabant is een provincie van uitersten. Dat merk je al aan de verschillen van de steden onderling: waar ‘s Hertogenbosch barst van de historische panden, monumenten en bourgondische café's, is Eindhoven juist een hippe, moderne stad die bruist van technologie, kunst en design. Tilburg is zo groot geworden door haar oude textielindustrie. Deze stad is juist weer een combinatie van hoge herenhuizen en moderne pleinen.

Maar wist je dat je tussen deze steden ook prachtige natuurgebieden kunt vinden? Het is de binnentuin van de Brabantse stedendriehoek en wordt ook wel Het Groene Woud genoemd. Ideaal om je citytrip af te wisselen met de rust van de natuur. Dat klinkt alsof je er uitstekend kunt fietsen, en dat klopt! Onze top 3:

 

Fietsroute Oorlogsgeschiedenis van Den Bosch

1. Fietsroute Oorlogsgeschiedenis van Den Bosch

Zoals gezegd vind je in en rondom Den Bosch veel sporen uit de geschiedenis, zo ook uit de Tweede Wereldoorlog. Je fietst door het centrum van de stad, die heel wat te verduren heeft gehad tijdens de bevrijding van de Duitse bezetting. Naar schatting zijn er in de bevrijdingsstrijd wel 240.000 granaten afgevuurd, waardoor onder andere het stationsgebouw verloren ging. Volg de fietsknooppunten door de regio net buiten Den Bosch. Tussen de landerijen en het groene landschap kom je nog meer herdenkingsplaatsen tegen, bijvoorbeeld de voormalige Duitse loopgraven in Berlicum. Het meest indrukwekkende afstapmoment? Zonder twijfel het Nationaal Monument Kamp Vught. De verhalen van dit museum zullen je diep raken, maar ze zullen je misschien ook inspireren en aan het denken zetten, zodat de verhalen nooit vergeten worden.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Monument Bastion Sint-Anthonie, Voormalige Duitse loopgraven Berlicum, Gedenkplaats Haaren 1940-1945, Nationaal Monument Kamp Vught

 

Fietsroute Sprookjesachtig Brabant

2. Fietsroute Sprookjesachtig Brabant

Hoewel je niet per se dichtbij de Efteling bent, vind je tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg zoveel natuurschoon dat je je vanzelf in een sprookje waant. Volg de fietsknooppunten langs het natuurgebied Kampina, Nemerlaer en de Oisterwijkse bossen en vennen. Zeker vroeg in de ochtend, als de nevel nog laag bij de poelen en vennen hangt, de vogels zachtjes aan wakker worden, en de libellen om je heen vliegen, is het net of je middenin feeënland bent. Blaas het sprookje uit met een bezoek aan Kasteel Nemerlaer.

Belangrijkste bezienswaardigheden: Oisterwijkse Bossen en Vennen, Bezoekerscentrum Oisterwijk en Groot Speijck, Kasteel Nemerlaer Fietsroute Kalm aan bij Kampina

3. Fietsroute Kalm aan bij Kampina

Zin om gewoon lekker te genieten van het Brabants natuurschoon? Fiets dan deze ontspannende fietsroute door het natuurgebied Kampina. Perfect om even te ontsnappen uit de drukte van de steden. Maak ook zeker even een wandeling door het Dal van Beerze. Hier lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan door het ouderwetse stukje platteland. Trouwens, ook een mooi gebied om vogels te spotten!

Belangrijkste bezienswaardigheden: Natuurgebied Kampina, Dal van Beerze, Belversven.

Vergeet tussen het fietsen door niet te genieten van een Brabants bourgondische pauze. Gelukkig kom je op elke fietsroute genoeg gezellige restaurants tegen voor een hapje en een drankje. 

 

Noord-Brabant heeft nog veel meer mooie plekken waar het fantastisch fietsen is. Wanneer kom jij deze provincie ontdekken?

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant