Themaroutes | Waardevolle fietsroutes

Fietsroutes over Geld

Ontdek de historie van geld

We houden er allemaal van of we er nu veel of weinig van hebben: Geld. Tijdens deze fietsroutes langs knooppunten ontdek je onder meer een oud filiaal van de Nederlandse Bank waar de grootste bankroof uit onze geschiedenis is gepleegd. Wanneer je aan geld denkt, leg je waarschijnlijk niet direct de link met fietsroutes. Deze week brengen we je echter vier leuke fietsroutes met ‘waardevolle’ afstapmomenten en bezienswaardigheden die je kunt ontdekken.

Bankoverval in Almelo

Fietsroute Bankoverval

Het lijkt wel een film en in 2019 gaat die er ook komen over de grootste bankroof in de geschiedenis van Nederland.  Dat deze door het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog is gepleegd maakt het verhaal er niet minder spannend om. Tijdens deze fietsroute ontdek je meer over dit bijzondere verhaal. Voor de afkoeling van al deze spanning kun je even uitzakken met een koud biertje bij de Berghoeve Brouwerij.

Naar de fietsroute

Collectie van Het oude geld museum

Fietsroute Kagerplassen

Onderweg op deze route zul je het Rijksmuseum voor Oudheden ontdekken. Na de sluiting van het Geldmuseum is hun collectie nu in dit museum te ontdekken. Let op dat je genoeg tijd (en geld) overhoudt om de fietsroute af te ronden, aangezien het Rijksmuseum der Oudheden 80.000 objecten tentoonstelt.

Naar de fietsroute

Muntgebouw

Fietsroute langs Forten

Dit gebouw in Neoclassicistische stijl komt voort uit 1911. Het gebouw diende als huisvesting voor de Munt. Later werd dit het gebouw van het Geldmuseum en is nu het gebouw waar onze munten worden geslagen. Het gebouw straalt nog altijd de grandeur uit die de architect voor ogen stond. Het gebouw is alleen van buiten te bewonderen, maar de centrale hal is tijdens openingstijden wel open voor bezichtiging.

Naar de fietsroute

Museum Tukar Menukar

Fietsroute Doetinchem

In Tukar Menukar ontdek je alles over de primitieve ruil en betaalmiddelen van Nederlands-Indië. Dit leuke museum aan huis laat je kennismaken met het eerste geld van de Republiek Indonesië en andere inheemse betaalmiddelen die gebruikt werden als: bruidschatten, rouw en grafgiften, boetes en oorlogsbuit. Tevens is hier geld van de plantages te vinden, van de Japanse bezetters en de krijgsgevangenenkampen. Kortom, genoeg interessants te beleven.

Naar de fietsroute

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via