Themaroutes | Vreemde vogels

Fietsroutes met vogels

Welke bijzondere vogels spot jij?

Vogels spotten is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland. Steeds meer mensen nemen de verrekijker mee in de auto of op de fiets en fotograferen onderweg de meest prachtige vogels.  De laatste jaren gaat het goed met de vogels in Nederland en worden er steeds meer bijzondere vogels gespot. Wat dacht je van de Bastaardarend, de Kleine Klapekster of de Iberisch Tjiftjaf? Je kunt ze mooi vinden of niet, bijzonder zijn ze zeker en allemaal zijn ze zo nu en dan in ons land te vinden. De prachtige natuurgebieden waarover Nederland beschikt leveren hier zeker een bijdrage aan. Meimaand is naast fietsmaand natuurlijk ook een echte vogelmaand en dus een goed moment voor vier prachtige fietsroutes voor vogelliefhebbers, compleet met de beste 'vogelspot afstapmomenten' onderweg! 

Fietsroute Vogelpracht in de Weerribben

Fietsroute met vogels in de Weerribben

Het natuurgebied De Weerribben is een uitstekend gebied om te fietsen en om enkele bijzondere vogels te ontmoeten. Je kunt hier bijvoorbeeld de Roerdomp, Purperreiger en Zwarte Stern tegenkomen. Ook leven hier in totaal 40 soorten van de rode lijst. Als afstapmomenten kun je een observatievlonder, uitkijktoren of vogelkijkhut bezoeken die onderweg te vinden zijn. Het Nationaal Park ligt gelegen in de kop van Overijssel. 

Naar de fietsroute

 

Fietsroute Vogels kijken in de Alde Feanen

fietsroute met vogels in Alde Feanen

Het park kent 180 diverse vogelsoorten, waarvan meer dan 100 hiervan broedvogels zijn. Het totale aantal nesten heeft hier ooit 900 bedragen. In de laatste decennia van de twintigste eeuw zijn een aantal vogelsoorten afgenomen of verdwenen, zoals de grote karekiet en de dodaars. Nu staan er nog steeds een aantal broedvogels op de rode lijst. Het bekende baardmannetje is hier een voorbeeld van.

Naar de fietsroute

Fietsroute Vogelen op Texel

fietsroute met vogels op Texel

Texel is voor veel vreemde vogels een eiland waar je geweest moet zijn zo blijkt want hier worden regelmatig zeer zeldzame vogels gespot. Er komen honderden soorten vogels voor op dit eiland en ook hier worden soorten van de rode lijst gespot. Onderweg zijn verschillende vogeluitkijkpunten te vinden. Voor het gemak hebben we drie uitkijkpunten meegenomen in deze fietsroute. Vergeet dus niet de verrekijker mee te nemen op de fiets!

Naar de fietsroute

Fietsroute Vogels kijken in Zeeland

fietsroute met Vogels in Zeeland

Tijdens deze fietsroute in Zeeland ontdek je de vogels die langs de kust leven. In de zomermaanden komen hier verschillende soorten Sterns tot broeden en zijn er diverse soorten Plevieren te zien. Onderweg hoor je vanuit de struiken langs de kustgebieden verschillende zangvogels je route opvrolijken. Je kunt in de route verschillende vogeluitkijkpunten toevoegen op de website. Onze gratis fietsroute app geeft je onderweg informatie over de afstapmomenten en de vogelgebieden. 

Naar de fietsroute

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant