Themaroutes | Fietsroutes langs bijzondere forten

Fietsroutes langs historische forten

Via de waterlinie langs de historie

In het kader van de Fietskrant Special: Forten & Waterlinies, hebben wij in samenwerking met Forten.nl vier unieke fortenroutes voor jou samengesteld. In deze routes fiets je onder andere langs de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ben jij benieuwd naar deze routes? Lees dan snel verder!

Het ontstaan van de waterlinies

De forten en waterlinies in Nederland kennen een rijke historie. Zo was de Oude Hollandse Waterlinie een belangrijk verdedigingsmiddel in de 17e en 18e eeuw. Aan het eind van de 18e eeuw lagen de eerste schetsen op tafel voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die de daterende Oude Hollandse Waterlinie moest vervangen. Doordat moderne wapens een groter bereik kregen, bood de Oude Hollandse Waterlinie na verloop van tijd te weinig bescherming. Veel forten die deze verdedigingslinie heeft voortgebracht zijn dagelijks te bezoeken. Ook tijdens deze fietsroutes kan je even afstappen om de forten te bekijken!

De route van Hein

De route van Hein

Er zijn maar weinig mensen die het weten, maar Hellevoetsluis is jarenlang de belangrijkste marinehaven van ons land geweest. Piet Hein bracht hier zijn beroemde zilvervloot aan land. Pas in de jaren '30 van de vorige eeuw verhuisde de marine definitief naar Den Helder. Daarnaast kom je in deze route nog veel meer unieke weetjes tegen waar je waarschijnlijk nog niet vanaf wist. Kortom, deze fietsroute is zeker het ontdekken waard.

Naar de fietsroute.

Fietsroute Aan twee kanten van de Waal

Fietsroute Aan twee kanten van de Waal

Tijdens deze fietsroute fiets je door het fraaie landschap, kom je forten tegen en zelfs een heus kasteel waar Hugo de Groot uit wist te ontsnappen. Het Geofort en het fort bij Asperen zijn twee unieke forten met ieder zijn eigen geschiedenis. Deze forten zijn zeker het afstappen waard. Daarnaast brengt de route je ook langs Kasteel Waardenburg en Slot Loevestein.

Naar de fietsroute.

Fietsroute Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland

Fietsroute Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland

Al het goede komt in drieën, zegt een oude volkswijsheid. Dan zit je goed met deze fietsroute: hij voert je door de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Wat deze route nog fraaier maakt, is dat je af kunt stappen bij meerdere historische forten. Fort Giessen en fort Altena zijn twee unieke forten die je kunt bezoeken. Waar wacht je nog op?

Naar de fietsroute.

Fietsroute Hoek van Holland

Fietsroute Hoek van Holland

Hoek van Holland was van oorsprong een zandplaat in de Maas. Bij de aanleg van de Nieuwe Waterweg ontstond er een kleine nederzetting, bevolkt door arbeiders en medewerkers van Rijkswaterstaat. Deze route brengt dus genoeg historie naar boven: ook bij deze route vind je onderweg historische forten. Zo is Fort 1881 één van de best bewaarde kustverdedigingsforten van Nederland.

Naar de fietsroute.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via