Themaroutes | Brood, daar zit wat in!

Fietsroutes met Brood

Broodroutes, daar zit wat in!

Een goed ontbijt is een prima basis voor een lekker dagje fietsen. Hoog tijd dus om eens wat extra aandacht te besteden aan ons nationale ontbijtproduct: brood. In vier fietsroutes met als thema ‘Brood’ laten we je kennis maken met verschillende broodsoorten: van zuurdesembrood uit Zuid-Holland tot bierbrood uit Noord-Brabant en van brood met een lange rijstijd tot brood uit een museum. Met de gratis fietsapp hoef je er niet eens zelf naar te zoeken. In elk geval ontdek je brood waar veel aandacht en liefde in is gestoken. Bovendien hebben we ook nog wat bakkerijmusea toegevoegd, dus je komt van alles te weten over brood en banket. En in Maastricht kun je zelfs blijven slapen bij de bakker! Alle routes zijn gemaakt op basis van fietsknooppunten, eenvoudig te volgen dus.

Fietsroute broodje halfom in Rotterdam

Brood Halfom in Rotterdam

In molen De Nieuwe Palmboom is het Nederlands Malend Korenmolenmuseum te vinden. Daarachter staat molen De Noord en daar weer achter molen De Vrijheid. Hier wordt dagelijks graan gemalen, onder andere voor Das Brot in Rotterdam waar ze het lekkerste zuurdesembrood bakken.

Naar de fietsroute

Fietsroute bijzonder Brabants brood

Fietsroute bijzonder Brabants Brood

In Noord-Brabant staat abdij De Koningshoeven, waar het wereldberoemde Leffebier wordt gebrouwen. Met dat bier wordt in Oisterwijk heerlijk Leffebrood gebakken. Fiets je deze route met een groep? Maak dan een afspraak met het bakkerijmuseum in Oosterhout. En eet onderweg een lekker Brabants krentenbolletje.

Naar de fietsroute

Fietsroute broodnodige fietsroute in en om Maastricht

Broodnodige fietsroute in en om Maastricht

Wie Limburg zegt, zegt vlaai. Tijdens deze fietsroute kun je daar heerlijke variaties van ontdekken. In Maastricht staat De Bisschopsmolen waar niet alleen wordt gemalen, maar ook gebakken. En blijf je logeren in de Bakker & Bed? Dan mag je zelfs -als je dat wilt- meehelpen om je eigen ontbijtje te bakken…

Naar de fietsroute

Fietsroute brood in en om Noord-Holland

Fietsroute Brood in en om Noord-Holland

Tijdens deze fietsroute kom je langs twee musea: Bakkerijmuseum de Oude Bakkerij en het Zuiderzeemuseum, waar je in de banketbakkerij ook van heerlijkheden kunt genieten. En wat is een Hollandse route zonder molens?

Naar de fietsroute

Zelf een broodje bakken voor onderweg?

Het is even werk, maar je wordt beloond met het lekkerste brood, om van de geur in je keuken nog maar te zwijgen wanneer je jouw brood in de oven hebt geschoven. Daarom hier een recept voor overheerlijk brood.

 Benodigdheden

5 ons meergranenbloem

15 gram verse gist

1 ei

3 eetlepels zaden (bijvoorbeeld sesamzaad, maanzaad, pompoenpitten)

300 ml lauwwarm water (liever iets te koud dan te warm)

Zeezout

 Bereiding

Doe het meel in een kom en maak er een kuiltje in. Verkruimel de gist in het kuiltje, voeg het ei toe en roer gist en ei in het kuiltje tot de gist is opgelost. Bedek het mengsel met wat bloem en laat een kwartiertje staan.

Strooi het zout langs de komwand, zodat het niet direct met de gist in aanraking komt. Voeg scheutje voor scheutje het water toe en kneed het deeg tot alle bloem is opgenomen en er een soepel deeg is ontstaan dat redelijk gemakkelijk van je handen loslaat. Doe het deeg over in een schone kom, dek af met een vochtige theedoek en laat het minimaal een uur, maar liever nog een hele nacht, rijzen tot het deeg verdubbeld is.

Bestrooi het aanrecht met wat bloem en leg het deeg erop. Druk met één hand tot het deeg langwerpig is en vouw het op. Herhaal dit ongeveer een kwartier. Voeg ook telkens wat zaad toe. Vorm dan een mooie bol van het brood, leg het op een bakplaat die bekleed is met bakpapier en bestuif het brood met bloem. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 250 graden C. Wanneer de oven op temperatuur is verwijder je de theedoek. Dan het brood kruislings insnijden en op de bakplaat in de oven schuiven. Zet een bakje water op de bodem of leg twee ijsklontjes in de oven (de stoom zorgt voor een knapperige kost). Draai de temperatuur van de oven terug naar 230 graden C en bak het brood gaar in ongeveer 35 minuten. Het brood is gaar wanneer je er met een lepel op klopt en het brood hol klinkt.

Eet smakelijk!

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via