Themaroutes | Alle wegen leiden naar Staverden

Landgoed Staverden

Kleinste stad, groots om te zien

De kleinste stad van Nederland vind je in de buurt van Ermelo. Staverden is een prachtige uitvalsbasis om over de Veluwe te gaan fietsen en heeft veel interessante plaatsen in de buurt die je kunt bezoeken. Deze vijf knooppuntenroutes komen niet alleen allemaal door Staverden, ze laten je ook de mooiste plaatsen en afstapmomenten op de Noord-west Veluwe zien.

Witte pauwen en 'geestige' bijgebouwen

Staverden heeft ongeveer 30 inwoners en is de kleinste stad van Nederland. In 1298 heeft het buurtschap haar stadsrechten verkregen. De toenmalige graaf Reinoud 1 van Gelre heeft echter zo’n twintig jaar later zijn idee om een grote stad te bouwen laten varen. Wel heeft hij een prachtig erfenis achtergelaten in de vorm van Kasteel Staverden, de historische bijgebouwen en de populatie van witte pauwen. Het gerucht gaat dat de geest van de ‘Zwarte Vrouw van Staverden’ zich nog regelmatig laat zien rondom de bijgebouwen van Kasteel Staverden…

De vijf fietsroutes die we voor je hebben uitgezocht laten je de Noord-West Veluwe op zijn best zien. In Garderen vind je bijvoorbeeld een echte beeldentuin en bijzondere zandsculpturen. Harderwijk heeft nieuw elan gekregen dankzij de onlangs vernieuwde boulevard en het gezelllige stadsstrand. In Hierden kom je nog een prachtig kasteel tegen en de kroondomeinen van Het Loo wil je ook gezien hebben.  De afstapmomenten onderweg ontdek je met onze gratis Fietsroute App of door ze toe te voegen in je route op onze website. 

Door de Veluwse bossen

FietsroutedoorDeVeluwsebossen

Naast mooie stukken bos brengt deze route je onder meer naar Harderwijk, Ermelo en Uddel. De Veluwe plaatsen Garderen en Putten zijn aanraders om als afstapmoment in te plannen. Daar kun je een hapje eten of een drankje genieten bij De Bonte Koe in Garderen of Restaurant De Heerdt in Putten.

Naar de fietsroute

Elspeet en omstreken

FietsrouteElspeetenomstreken

Deze fietsroute is geschikt om uitgebreid te genieten van bijvoorbeeld Kasteel Staverden. Omdat hij niet lang is kun je hem in een paar uur fietsen en de rest de dag de afstapmomenten onderweg gaan bekijken. We tippen Bierbrouwerij De Uddelaer in het koetshuis van Staverden waar de gastvrije eigenaar je graag meer verteld over het brouwproces van dit Veluwse speciaalbier. 

Naar de fietsroute

Harderwijk, Ermelo en Leuvenum

FietsrouteHarderwijkErmeloenLeuvenum

Water, natuur en terrassen zijn de ingrediënten van deze fietsroute. Bij Hotel Restaurant Monopole in Harderwijk kijk je uit over het Wolderwijd, de nieuwe boulevard en het stadsstrand. Kasteel de Essenburgh kun je bezoeken voor koffie met gebak of een lunch. Bij Hotel Restaurant Baars heb je uitzicht op de Grote Kerk in Harderwijk en maar liefst vier gezellige hotels nodigen je uit om te blijven overnachten voor of na je fietstocht.

Naar de fietsroute

Hoog Soeren en Staverden

FietsrouteSoerenenStaverden

De kroondomeinen rondom het Loo werden vroeger door het koninklijk huis onder meer gebruikt als jachtterrein. Het heeft naast een rijke historie ook een grote biologische diversiteit en de kans dat je bijvoorbeeld een edelhert of groep zwijnen ontmoet is hier dan ook groot.

Naar de fietsroute

Stad en land

Fietsroutedoorstadenland

In Nunspeet en Vierhouten kun je de Veluwe letterlijk en figuurlijk proeven. Niet voor niets zijn de Wilddagen in Vierhouten één van de best bezochte evenementen in de regio. De VVV in Nunspeet kan je veel vertellen over de kunstenaars die in de regio hebben gewerkt en bij de Dorpskamer in Ermelo is het terras niet voor niets altijd goed bezet!

Naar de fietsroute

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via