Steeds meer fietsaccu?s ingezameld

Steeds meer fietsaccu?s ingezameld

Inzamelnetwerk

In Nederland is de elektrische fiets steeds meer in trek. Ons land telt nu ongeveer 1,5 miljoen e-bikes. Op dit aantal komen er elk jaar nog 220.000 exemplaren bij(!). Voor de afdeling fietsen van RAI Vereniging een reden om een inzamelnetwerk op te zetten. Dit doen ze met behulp van de Stibat, een organisatie die zich richt op het inzamelen en recyclen van lege batterijen. De RAI Vereniging behartigt de belangen van ongeveer 500 fabrikanten en importeurs die met de mobiliteitsbranche te maken hebben. 

Steeds meer fietsaccu?s ingezameld

Jaarlijks komen er ongeveer 200.000 accu’s op de Nederlandse markt die worden gebruikt voor elektrische fietsen. Vorig jaar werden ongeveer 32.000 fietsaccu’s ingezameld. Dat is 20 procent meer dan het jaar ervoor. Op dit moment staan er bij ruim 2000 fietsdealers door heel Nederland inzameltonnen voor deze accu’s. Hier kunnen fietsgebruikers hun gebruikte fietsaccu’s inleveren. Dit betekent dat het inzamelsysteem van deze e-bike accu’s aanzienlijk groeit. Dat is niet alleen goed voor het milieu, hierdoor krijgt een gebruikte accu in feite een tweede leven.

Europese koploper

Al sinds 1995 organiseert Stibat de inzameling en recycling in heel Nederland. Jaarlijks worden volgens Stibat ruim 3 miljoen kilo aan gebruikte batterijen van fietsgebruikers ingezameld bij de inleverpunten van Stibat. Daarmee behoort Nederland tot een Europese koploper in het recyclen van batterijen, samen met België en Duitsland. 

Bron: raivereniging.nl

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via