Sneller doorfietsen door warmtesensor

Sneller doorfietsen door warmtesensor

Stoplicht langer op groen?

Een warmtesensor die ervoor zorgt dat het stoplicht voor fietsers vaker en langer op groen gaat. Het klinkt onmogelijk, maar dat is het niet! In Rotterdam is namelijk deze warmtesensor in gebruik genomen.

Warmtesensor telt aantal fietsers

Deze sensor meet lichaamswarmte, waardoor aan de hand van deze warmte men precies kan zien hoeveel fietsers voor het rode licht staan te wachten. Het is de eerste keer dat zo’n sensor op deze manier wordt gebruikt in Nederland. Als men ziet dat er veel mensen voor het stoplicht staan te wachten, springen de lichten vaker en langer op groen.

Locatie voor het experiment

Als locatie voor het experiment is gekozen voor het Churchillplein, op de hoek van de Coolsingel en Blaak te Rotterdam. Op deze locatie stuurt de warmtedetector direct de verkeerslichten aan. Hier moeten fietsers lang wachten, soms wel 2 minuten. De verwachting is dat de wachttijd nu met zo’n 30% tot 50% af zal nemen.

Meerdere maatregelen

Gemeente Rotterdam meldt dat er meer maatregelen zijn genomen om fietsers sneller door te laten fietsen. Zo is bij ruim 20 stoplichten de afstelling verbeterd. Deze plekken hebben de fietsers zelf aangewezen, omdat ze vonden dat het wachten daar wel heel lang duurde. Ook op het drukke fietspad Noord- Zuid-Rotterdam experimenteert men in 2016 en 2017 met een advies: hoe hard of langzaam u moet fietsen om het volgende groene licht te halen.

Bron: www.verkeersnet.nl

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via