Prikkel je zintuigen in Nijmegen

Blog-PrikkeljezintuigeninNijmegen

De fietsroute die gezien mag worden

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en alleen daarom al de moeite waard om te bezoeken. Voel de Romeinse geschiedenis, proef de gemoedelijke sfeer, ruik de natuur in de Ooijpolder, hoor de stilte, en zie met eigen ogen hoe het is om… slechtziend te zijn? In samenwerking met het muZIEum creëerden wij een unieke fietsroute die al je zintuigen prikkelt.

Invloed van Romeinen

Nimwèège, zoals de Nijmegenaren zeggen, is de oudste stad van Nederland. Haar geschiedenis gaat al meer dan 2000 jaar terug! De stad was door de strategische ligging aan de Waal en tussen de heuvels een belangrijke locatie voor de Romeinen, en daarom toen al een belangrijke handelsstad. De Romeinen hebben Nijmegen in het jaar 100 dan ook als de eerste stad van Nederland marktrechten gegeven.

Zien

We kunnen dus wel stellen dat de Romeinse tijd veel heeft bepaald voor de ontwikkeling van Nijmegen, en dat vond de stad zelf ook. Het 'Gezicht van Nijmegen' is een reusachtig Romeins masker die de invloeden van de Romeinen herdenkt. Vanaf de Spoorbrug kun je het masker perfect zien staan.

Voelen

Dat dit masker werd gemaakt is niet zomaar. In de tijden dat de Romeinen in Nijmegen rondliepen, droegen ze vaak dit soort verzilverde maskers tijdens gevechten, parades, ceremonies en toernooien. Aan het begin van de 20ste eeuw werd in de Waal gedregd en werd zo’n masker opgevist. Kunstenaar Andreas Hetfeld maakte deze replica van 6 bij 5,5 meter groot. Aan de binnenkant van het gezicht zit een trap waarmee je op ooghoogte van het masker komt te staan. Neem een kijkje door de ogen van de Romein en voel de geschiedenis weer tot leven komen.

HetGezichtvanNijmegen

Proeven

Het masker staat op het schiereiland Veur-Lent, waar je met de fietsknooppunten naartoe kunt fietsen. Het schiereiland is ontstaan doordat in 2015 een grote scherpe bocht in de rivier de Waal is gegraven. De dijken dreigden bijna door te breken en de waterstand werd steeds hoger. Deze geul zorgde ervoor dat de gemiddelde waterstand werd verlaagd.

Tussen de rivier en de geul ontstond door de veranderde stroming van het water het stadseiland Veur-Lent. Nijmegen heeft het eiland omarmd: er worden regelmatig festivals gehouden en er zijn plannen om er woningen en winkels te bouwen. Fiets naar het eiland toe en proef de ontspannen sfeer op het Veur-Lent.

Vanaf het eiland zie je ook al de iconische Waalbrug liggen. De brug verbindt het dorp Lent met het centrum van Nijmegen. Als je de brug oversteekt richting Nijmegen, heb je de mogelijkheid om linksaf te slaan. Ineens valt de drukte van de stad achter je en ligt de prachtige Ooijpolder voor je.

Ruiken & Horen

Dit natuurgebied was vroeger een moeras. Rond 1300 werden de eerste dijken rond het gebied gebouwd. Als je langs de oude rivierarmen en vele waterpoelen fietst, hoor je niets anders dan het rustige kabbelen van het water en hier en daar geluiden van vogels. De frisse wind blaast in je gezicht en je ruikt de natuur. Misschien ruik je af en toe ook een dierlijk vleugje, want in het gebied lopen ook Konikpaarden, Gallowayrunderen of Schotse Hooglanders...

OoijpolderNijmegen

Synesthesie: ervaar met meerdere zintuigen tegelijk

Tijdens deze fietsroute gebruik je al je zintuigen: synesthesie. Maar bij de afsluiter van deze fietsroute valt je dominanste zintuig ineens weg. Als mens zijn we erg visueel ingesteld, maar hoe ziet bijvoorbeeld de stad Nijmegen eruit als je (bijna) niets meer ziet? Dit unieke hoogtepunt beleef je bij het muZIEum.

De museumgidsen zijn zelf blind of slechtziend en nemen je graag mee in hun dagelijks leven. Tijdens de rondleiding ontdek je door zelf te ervaren en de persoonlijke verhalen van de gidsen wat je nog wel kunt zien, alleen dan niet met je ogen.

Kies jij voor de citytrip in het pikkedonker en ervaar je hoe het is om blind te zijn, of zet je een virtualrealitybril op en ontdek Nijmegen slechtziend? Wat je ook kiest, laat in ieder geval je ogen openen door je bezoek!

MuZIEumRibbelroute

Fietsroute die gezien mag worden

Met al deze bijzondere bezienswaardigheden begrijp je waarom het een hele beleving is om door Nijmegen te fietsen. Al deze én meer afstapmomenten hebben we samengevoegd op één fietsroute: de Fietsroute die gezien mag worden. Download de route of sla hem op in de Fietsnetwerk app.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via