Ontdek de leukste fietsroutes door Europa!

Via Roma europese fietsroute

Fietsend door Europa, één groot avontuur

Fietsvakanties zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, en dat is niet zonder reden. Ze zijn niet alleen goed voor je gezondheid en beter voor het milieu, maar ook gewoon erg leuk! In plaats van met de auto op reis te gaan, kiezen steeds meer mensen voor de fiets tijdens hun vakantie. En waarom ook niet? Europa biedt vele mooie fietsroutes die je door verschillende landen en de mooiste plekjes leiden. Holidu heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste fietsroutes die Europa te bieden heeft. Ben je klaar om in het zadel te klimmen en Europa op de fiets te verkennen?

Op de fiets door Europa, een duurzaam en gezond alternatief

Fietsvakanties zijn een uitstekend alternatief voor ‘traditionele’ autovakanties. Ze bieden dus niet alleen een gezonde manier om te reizen, maar zijn ook milieuvriendelijk. Door te fietsen verminder je je voetafdruk en geniet je tegelijkertijd van de frisse lucht en de schoonheid van de natuur. Op de fiets kom je op plekken waar je met de auto nooit zou komen. Dit maakt een vakantie extra avontuurlijk.

Holidu heeft een onderzoek gedaan naar welke fietsroutes echt de moeite waard zijn. Hierbij hebben ze gekeken naar de populariteit van de route, de lengte, het aantal landen dat je bezoekt en het aantal UNESCO Werelderfgoedlocaties dat je onderweg tegenkomt. Op basis van deze data hebben ze een lijst samengesteld met de leukste fietsroutes door Europa.

De tien mooiste Europese fietsroutes

1. De Mediterraanse Route

De Mediterraanse Route is een droom voor elke fietsfanaat. Deze route van 7.337 kilometer brengt je in maar liefst tien landen: van het zonnige Cadiz in Spanje tot het prachtige Cyprus. Onderweg fiets je langs de schitterende stranden van de Middellandse Zee, door rustgevende natuurgebieden en gezellige stadjes. De hoogtepunten van deze route zijn de Gaudi kunstwerken in Barcelona, de knusse Alpendorpjes in de buurt van Turijn en het historische centrum van Dubrovnik. Het is een route vol culturele en natuurlijke hoogtepunten, waar je je continu zal verbazen over al het moois dat te zien is. 

2. Het IJzeren Gordijn Pad

Het IJzeren Gordijn Pad is een bijzondere fietsroute die je meeneemt op een geschiedenisreis langs wat ooit de grens tussen Oost- en West-Europa was. Deze indrukwekkende route van 10.575 kilometer begint boven de poolcirkel in het Noorse Kirkenes en gaat door twintig landen. De tocht eindigt in het Bulgaarse Tsarevo aan de Zwarte Zee. Onderweg kom je langs veel historische bezienswaardigheden en geniet je van veel verschillende landschappen. Een van de mooiste etappes is die van Oostenrijk naar Slowakije, waar je langs de rivieren de Donau en de Morava fietst. Langs de oevers pronken een aantal gigantische kastelen.

3. De Atlantische Kust Route

Voor wie van zee houdt, is de Atlantische Kust Route een perfecte keuze. Deze route heeft een totale lengte van 10.674 kilometer en neemt je mee langs de indrukwekkende fjorden van Noorwegen, door de groene kustlijn van Ierland en langs de kliffen van Bretagne. De route eindigt bij de heerlijke stranden van Portugal. Onderweg kun je genieten van natuurgebieden, zoals het Galloway Forest Park in Schotland, en de wijnregio Bordeaux, waar een pitstop voor lokale wijn zeker aan te raden is!

4. Atlantische Oceaan - Zwarte Zee

De route van de Atlantische Oceaan naar de Zwarte Zee is een avontuurlijke reis van 6.440 kilometer door tien verschillende landen. Deze route heeft veel variatie qua landschappen: van de Atlantische kusten van Frankrijk tot bergen in de Balkan. Onderweg kom je langs maar liefst elf UNESCO Werelderfgoedlocaties en kun je genieten van zowel culturele hoogtepunten als bijzondere natuur. Deze route is een perfecte keuze voor wie een echt avontuur zoekt! 

5. De Zonroute

Zoals de naam al doet vermoeden, heb je bij de Zonroute garantie op veel zonnige fietsdagen. Deze route van 7.640 kilometer gaat door negen landen en biedt veel verschillende landschappen en culturen, ondanks het ontbreken van UNESCO Werelderfgoedlocaties. De route begint in het zonnige zuiden van Europa en voert je langs de warmste en mooiste plekken van Europa. Het is de ideale route voor wie houdt van warmte en zon tijdens het fietsen. 

6. De Noordzee fietsroute

De Noordzee fietsroute is een prachtige route van 7.257 kilometer die je in zes landen brengt: van de kust van België tot in het noorden van Scandinavië. Met achttien UNESCO Werelderfgoedlocaties langs de route, is er onderweg genoeg te zien en te ontdekken. Deze route is perfect voor wie houdt van de kust, dijken en kleine kustplaatsjes. In Nederland fiets je bijvoorbeeld langs Vlissingen, Ouddorp en Egmond aan Zee. Begin alvast met deze Nederlandse Noordzeeroute.

7. De Pelgrimsroute

De Pelgrimsroute is een spirituele en historische fietsreis van 5.633 kilometer die door zeven landen gaat. Met twintig UNESCO highlights op de route, staat je gegarandeerd een mooie culturele ervaring te wachten. Deze route volgt de oude pelgrimswegen naar Santiago de Compostela en is perfect voor wie op zoek is naar zowel fysieke als geestelijke uitdaging tijdens het fietsen.

8. De Baltische Zee fietsroute

Voor wie houdt van lange afstanden en verschillende landschappen, is de Baltische Zee Fietsroute een uitstekende keuze. Deze route van 9.130 kilometer voert je door negen landen rond de Baltische Zee. Het is een avontuurlijke route die je door minder bekende, maar daarom niet minder mooie gebieden van Europa leidt. Een aanrader voor mensen die eens een andere hoek van ons continent willen ontdekken! 

9. De Centraal-Europa Tour

De Centraal-Europa Tour is een leuke route van 5.070 kilometer en voert je door zeven landen in het hart van Europa. Met 21 UNESCO Werelderfgoedlocaties onderweg, zorgt deze route voor veel culturele hoogtepunten. Je fietst door oude steden, bruisende dorpjes en prachtige natuurgebieden. In Nederland start je in Middelburg en fiets je via de Zeeuwse kust en het Mastbos in Breda naar de Duitse grens. Handig, dat je in eigen land kunt starten!

10. De Via Romea

De Via Romea is de historische fietsroute van 3.236 kilometer, waar je start in het noorden van Europa en eindigt in Rome. Het is een route vol geschiedenis en veel cultuur. Onderweg kom je langs oude pelgrimsroutes en geniet je van de prachtige landschappen van Italië, Zwitserland en Duitsland. Het is een route die je aan het denken zet en tegelijkertijd fysiek uitdaagt! 

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant