Nazomeren met de Stalletjesroute in Noord-Holland

Blog - Nazomeren in Noord-Holland

Stalletjesroute in Noord-Holland: verse groenten, fruit en bloemen

In september zijn de boeren volop aan het oogsten, ook in Noord-Holland. Veel boeren, telers en kwekers in deze regio hebben een verkoopstalletje met hun eigen producten. Wij stapten op de fiets om de stalletjes te verkennen met de Stalletjesroute in Noord-Holland.

Beginnen en eindigen in de paardenstal

We begonnen vanaf Manege Belckmeer, die naast knooppunt 50 aan de route zit. Je parkeert hier gemakkelijk de auto en je zit direct op de fietsroute. De manege heeft ook een heerlijk boerenterras, pal naast de stroschuur. Eigenaren Tabitha en Rob heten je van harte welkom en laten je graag hun terrein zien. Voor dierenliefhebbers is deze plek een echte must. Mensen kijken wordt hier namelijk eerder paarden kijken!

Op de manege is er altijd wel bedrijvigheid, bijvoorbeeld als er paardrijles is, of als de kinderen de dieren buiten naar de wei brengen. We mochten even kijken bij de paarden in de weilanden en in de stallen. Natuurlijk ook wel toepasselijk: een terras met paardenstallen op de stalletjesroute. Het heeft zo moeten zijn!


Manege Belckmeer

Op naar de verkoopstalletjes

Op de weg naar Dirkshorn kwamen we de eerste stalletjes al tegen. Een kleine afslag bracht ons bij Kruiden en Stekkies, waar je allerlei verschillende plantenstekjes kunt krijgen. Ook een doosje verse eieren behoort tot het assortiment. De kippen kun je vanaf de weg vrolijk zien rondscharrelen.

Aan het begin van de Raadhuisstraat staat Dirk’s stalletje, pal voor een typisch West-Friese boerderij. Je ziet van veraf al de Nederlandse vlag wapperen als herkenningspunt. Nu hadden ze stoofperen, druiven en een aantal planten te koop staan. Niet veel verder kwamen we alweer Stalletje Het Landt Goed tegen, een stalletje met allerlei leuke tuinproducten. Niet gek, als je bedenkt dat het is ontstaan vanuit het hoveniersbedrijf van de bewoners.

De straat had een schattig aangezicht met alle historische huizen. Het Raadhuis en de Nederlands Hervormde Kerk aan het einde van de straat waren een prachtige afsluiter voordat we Dirkshorn uit fietsten. 

Raadhuis Dirkshorn

Oud-Hollands polderlandschap

Als je wilt genieten van het Hollandse platteland, dan zit je met deze route helemaal goed. Uitgestrekte weilanden en akkers vullen de horizon zover je kunt kijken. Koeien en schapen grazen rustig in de wei. Brede sloten doorkruisen de groene vlaktes. Diverse gewassen groeien langzaam tot ze geoogst kunnen worden. Op hier en daar een tractor na, is het een vredig geheel. Maar die tractoren horen er, zeker in september wanneer de gewassen van het land gehaald moeten worden, toch ook wel weer bij. Op verschillende plekken op de route zagen we de boeren al in volle arbeid. Aardappelen werden gerooid en we zagen hoe de spitskolen werden binnengehaald.

Kolenoogst Noord-Holland


Het landschap is hier al eeuwenoud. Sommige dorpen en buurtschappen worden al sinds het jaar 1000 genoemd in de archieven. Veel huizen hebben hun traditionele Westfriese stijl behouden of worden in die stijl gebouwd. Langs de smalle straatjes van de dorpen geeft dat een kneuterig beeld. Op het land staan juist weer veel grote Noord-Hollandse stolpboerderijen, een vierkante boerderij met een piramidevormig dak. Of het huis dan echt groot is, durven we niet met zekerheid te zeggen. De daken van deze boerderijen zijn zo groot, dat er weinig huis over lijkt te blijven. 

Noord-Hollandse stolpboerderij

Bijzonder Burgerbrug

We kwamen aan in Burgerbrug, een buurtschap dat in tweeën wordt gedeeld door een grote sloot, met de originele naam: ‘Groote Sloot’. Hij is niet alleen breed, hij loopt ook nog eens door bijna geheel Noord-Holland! In het noorden mondt hij uit in Oudesluis, waar hij overgaat in het Amstelmeer. Richting het zuiden komt hij uit in het Noordhollands Kanaal, die weer uitkomt in het Alkmaardermeer bij Akersloot. Dat is toch best een eind. 

Terwijl we foto’s maakten van de Grote Sloot, sprak een wat oudere man ons aan: “Mooi hè, zo’n brede sloot?” Hij wist ons nog veel meer te vertellen over het dorp, want hij woonde er al zijn hele leven. Waar de gebouwen nu bijna allemaal woonhuizen zijn, kon je hier vroeger alle winkels vinden die je nodig had. Langs de sloot zaten een slager en een bakker. Aan de andere kant zat de groenteboer. Aan de Burgerweg zat een olieslagerij voor je brandstof, een schilder en een houtwinkel. Op de ene hoek van de straat zat de disco en op de andere hoek, in de prachtige oude boerderij met rieten dak, zat het postkantoor. Je hoefde het dorp niet meer uit, want alle voorzieningen zaten op steenworp afstand. Nu is dat niet meer zo, maar de gemoedelijke sfeer was nog goed te herkennen. In de tien minuten dat we met deze meneer stonden te kletsen, had elke buurtbewoner die toevallig langs kwam wel even gezwaaid, ons begroet of een praatje gemaakt. Of het nou een jong gezin in de auto was of een buurman op leeftijd die zijn hond aan het uitlaten was, iedereen leek elkaar te kennen.

Groote Sloot in Burgerbrug

Tulpen, narcissen, rozen en nog meer bloemen

We reden verder naar het stalletje met bloembollen. Deze regio staat namelijk ook bekend als het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland. Het bloembollenveld strekt zich uit tussen Den Oever, Den Helder, Schagen en Medemblik. De grondsoort achter de duinen blijkt namelijk de perfecte bodem voor bloembollen.

Je kunt van half maart tot en met half mei volop genieten van de bloemen, dus helaas hadden wij nu geen bloemenvelden gezien. Toch staan op de fietsroute diverse bloemenstalletjes met dagverse bloemen. Bij DEX Rozen in Tuitjenhorn heb je voor een zacht prijsje de mooiste rozen in allerlei kleuren. En in Sint Maartensvlotbrug heeft Bloemenstal Rustenburg een uitgebreid assortiment viooltjes, hyacinten, bloembollen en andere planten. In het voorjaar zijn verse tulpen hun specialiteit.

Plekken van geluk rondom Schagen

De gemeente Schagen heeft 25 plekken in de gemeente benoemd tot ‘Geluksplekken’. Tijdens deze fietsroute komen we op twee van deze plekken. In Tuitjenhorn kom je langs een knus plein wat ‘De Zerken van Kerkbuurt’ wordt genoemd. Het heeft een rijke geschiedenis: al in de 13de eeuw stond hier een kerk. Er zijn hier belangrijke archeologische vondsten gedaan die zijn verwerkt in de mozaïek op het plein.

Het Rijperrijwielpad

Het beste hebben we voor het laatst bewaard. In ‘t Rijpje fiets je over het Rijperrijwielpad, zonder twijfel ons favoriete stukje van deze fietsroute. Dit smalle fietspad loopt dwars door de groene velden en met een karakteristiek (en vrij hoog!) bruggetje steek je de sloot over. Stap even af op het bruggetje om het vergezicht in je op te nemen. De paarden lopen verderop in de wei, de eendjes dobberen rustig op het water. Terwijl de wind in je gezicht blaast en je de frisse lucht opsnuift, geniet je van een heerlijk stukje rust waar de zorgen van je afvallen. Ja, wij snappen wel waarom het is benoemd tot één van de geluksplekken van gemeente Schagen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via