Magische fietsroutes in kerstparadijs Valkenburg

Kerstmarkt-In-Valkenburg-aan-de-Geul

Fietsen in de winterse Zuid-Limburgse heuvels

Fietsen in de winter is helemaal geen straf. Niet alleen geef je je gezondheid een boost, op de fiets beleef je elke keer weer iets nieuws. Helemaal als je de fiets pakt om het sprookjesachtige heuvellandschap van Zuid-Limburg te ontdekken. Valkenburg aan de Geul vormt het hart van Zuid-Limburg. De stad is dit jaar uitgeroepen tot mooiste kerstmarkt van Nederland én staat op de 10e plek van de beste kerstbestemmingen van Europa! Reden genoeg om je feestdagen in Valkenburg te vieren. In deze blog geven we je sfeervolle tips voor jou als fietser.

Winter wonderland in Valkenburg aan de Geul

Te midden van het beschermde stadsgezicht van Valkenburg, bevindt je je in een waar kerstparadijs. Bovengronds én ondergronds snuffel je langs de kraampjes op de kerstmarkten, er zijn tentoonstellingen, kerststalletjes, en nog veel meer. Wij zetten alle activiteiten op een rijtje en geven je drie fantastische fietsroutes om de omgeving te verkennen, want ook buiten Valkenburg ervaar je de kerstsfeer.

Kerst-in-Valkenburg

Wat te doen met kerst in Valkenburg?

Richting de feestdagen tovert het Limburgse stadje zich om tot één groot kerstspektakel, dat nog de hele kerstvakantie te bezoeken is. Dit is er allemaal te zien en te doen.

 • Kerstmarkt Gemeentegrot

  De grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Slinger mee met het pad, bewonder de duizenden lichtjes en leuke kraampjes vol decoratie- en cadeauartikelen.

  Adres: Cauberg 4, Valkenburg
  De grot is, na aanschaf van een ticket, t/m 30 december te bezoeken.
 • Kerstmarkt Fluweelengrot

  Daal neer naar de eeuwenoude gangen van geel mergelsteen in de Fluweelengrot. De kerstmarkt hier bestaat uit meer dan 50 kraampjes en een heus ondergronds horecaplein.

  Adres: Daalhemerweg 27, Valkenburg
  De grot is, na aanschaf van een ticket, t/m 30 december te bezoeken.
 • Kerst bij Attractiepark Kabelbaan Valkenburg

  Eén van de bekendste attracties in Valkenburg is de kabelbaan naar de Wilhelminatoren. Neem je de kabelbaan naar boven, dan wordt je onderweg en op de top getrakteerd op een prachtig uitzicht. De Wilhelminatoren is omgetoverd tot de ‘grootste verlichte kerstboom van Limburg’. Je kunt er proeven van Glühwein, speciaalbier en curryworst op het kleine kerstmarktje. Vervolg je kerstbeleving in de Wilhelminagrot, waar het kerstverhaal wordt verteld in een levensechte kerststal. In de grot kun je overigens elkaar op sportief vlak uitdagen: probeer eens een potje curling!

  Adres: Neerhem 44, Valkenburg
  De kabelbaan en kerststal zijn t/m 7 januari te bezichtigen, m.u.v. 25 december en 1 januari. De openingstijden variëren.
 • Kerst in MergelRijk

  De grotten van MergelRijk zijn altijd al een fantastisch uitstapje tijdens je bezoek aan Valkenburg, maar in de kerstperiode is het nog mooier. Langs een 30 meter lange diorama wordt het kerstverhaal uitgebeeld met miniaturen. De Zandtovenaar maakt de mooiste zandtekeningen en je kijkt je ogen uit bij de kerstdorpjes in winterse landschappen, de mergelsculpturen en spectaculaire 3D-grotschilderingen.

  Adres: Daalhemerweg 31A, Valkenburg
  Na aanschaf van een ticket kun je t/m 7 januari van 10.00 tot 16.30 uur de grot bezoeken (op 31 december, 1 januari en 7 januari van 11.00-15.30 uur). De toegang tot de grot is tot één uur voor sluiting.

Miniatuur-Bijbelverhaal-Kerst

 • Landal Christmas Parade

  Elke woensdag en zaterdag trekt de betoverende optocht door de straten van de stad. De prachtigste praalwagens, vergezeld door schitterend uitgedoste dansers en muzikanten, is één van de populairste evenementen. Die mag je dus zeker niet missen.

  Adres: In de oude stadskern van Valkenburg (tussen de Poststraat , Sint Pieterstraat, Hovetstraat en de Grotestraat)
  Op woensdagen op 19.00 uur, op zaterdagen om 19.30 uur t/m 30 december.
  Op 30 december ook om 19.30 uur in het nabijgelegen plaatsje Sibbe.
 • Santa's Village & Straattheater

  Voor de kerstsfeer hoef je niet altijd ondergronds te zijn. Ook in de bovengrondse straten in de stad is er van alles te zien. Bezoek Santa’s Village voor heerlijke lekkernijen, zoals warme wafels, oliebollen en churros. In dit gezellige minidorpje kun je zomaar de kerstman, diverse muzikanten en zelfs een stoet ganzen tegenkomen!

  De kinderen kunnen hun speurneus opzetten voor de Christmas Shadow Lights Route. Dit jaar hebben kinderen zelf de magie in handen met de speciale, interactieve toverlantaarns. De speurtocht is op te halen bij de Visit Zuid-Limburg Experience tijdens de kerstvakantie (21 december t/m 7 januari).

  Adres: Theo Dorrenplein 5, Valkenburg
 • Culinaire belevingen: Route d’Amuse

  Op de kerstmarkten kun je de lekkere trek stillen met allerlei warme, winterse lekkernijen en dranken. Maar je kunt ten tijde van de feestdagen nog veel meer culinaire ontdekkingen maken. Al jaren blijkt de Route d’Amuse een succes. Jij kiest één van de routes die je een stukje van de Kerststad laten ontdekken. Onderweg krijg je bij vier geselecteerde horecazaken een bijzondere amuse. De route koop je online of bij de Visit Zuid-Limburg Experience.

  Adres: Theodoor Dorrenplein 5, Valkenburg
  De wandelingen zijn te reserveren t/m 7 januari tussen 11.00 en 18.00 uur.
   

Valkenburg en omgeving

In de decembermaand en de kerstvakantie kun je in heel Zuid-Limburg op zoek naar de mooiste kerststallen, ‘kribkes’ genoemd. In de dorpen Schin op Geul, Sibbe, Broekhem en Houthem St. Gerlach kun je speciale kribkesroutes volgen, die je langs de tientallen versierde kribkes en kapelletjes voeren. Onderweg pauzeer je even om op te warmen met een hapje en drankje bij de diverse locaties op de route. De ideale manier om de drukte van de stad even te ontsnappen en in de rust van de natuur te genieten van de kerstsfeer.

De kribkes staan nog t/m 6 januari aan de routes. Je kunt de routes wandelen, of fiets één van de volgende fietsroutes. Tijdens deze fietstochten kom je ongetwijfeld een kerststalletje of kapelletje tegen.

Zuid-Limburg-in-de-winter

Magische fietsroutes van Valkenburg tot Maastricht

Misschien vraag je je af hoe je jezelf kunt motiveren om de kou te trotseren en op de fiets te stappen in de winter. Het heuvellandschap tussen Valkenburg en Maastricht biedt het antwoord. Glooiende heuvels, pittoreske dorpjes en kronkelende riviertjes zijn in deze tijd van het jaar gehuld in een serene schoonheid die je nergens anders zult vinden. Een winters sprookje dat elke kilometer de moeite waard maakt.

Fiets door het kerstlandschap met drie van onze mooiste routes in Zuid-Limburg. Natuurlijk wil je tijdens het fietsen ook tijd hebben om over de kerstmarkten te struinen en even op te warmen. Daarom selecteerden we relatief korte fietsroutes.

 1. Fietsen door het achterland van Maastricht - 35 km

  Fiets vanuit Valkenburg naar de bruisende hoofdstad van Limburg. Onderweg kom je door sfeervolle dorpjes en trotseer je een aantal heuvels. Ook Maastricht is in de kerstperiode in magische kerstsfeer gehuld. Tot en met 31 december vind je op het Vrijthof een kerstmarkt. Op de route kom je ook door een aantal dorpjes die meedoen met de kribkesroutes. Houd je ogen dus open voor de kerststalletjes en -kapelletjes onderweg.
 2. Fietsen rond Margraten - 41 km

  Deze route brengt je langs alle hoogtepunten rond Margraten. Natuurlijk vind je hier de beroemde Amerikaanse Begraafplaats: een bezoek aan deze historische plek creëert een moment van bezinning. Mergelgroeven, kastelen, ruïne en steenkoolmijnen wisselen elkaar af op de weg van Valkenburg naar Gulpen. Ook fiets je een stuk langs de schitterende natuur in het Maasdal.
 3. Fietsen langs de Miljoenenlijn - 42 km

  De Miljoenenlijn is een beroemde spoorlijn in het zuiden van Limburg. Een spoorlijn aanleggen in dit heuvelachtige landschap, waar ook nog eens mijnbouw plaatsvond, betekende een erg lange en dure bouw. Naar schatting heeft elke kilometer spoor maar liefst 1 miljoen gulden gekost. Waarschijnlijk hoeven we je nu niet meer te vertellen waar de naam vandaan komt…

  Met deze fietsroute kom je langs alle monumentale treinstations op het Miljoenentraject: van Valkenburg naar Kerkrade. Want hoewel de aanleg van de spoorlijn in 1925 begon, waren al veel stationsgebouwen al veel eerder gebouwd. Die in Valkenburg (1853) is de oudste en de mooiste in de reeks. Eenmaal bij je eindbestemming aangekomen, kun je een ritje met de historische stoomtrein terug nemen.

  Extra leuk: nog t/m zondag 7 januari maak je een ritje in de Kerst Express. De trein rijdt niet elke dag, dus bekijk van tevoren de rijdagen en reserveer je tickets.

Miljoenenlijn-Zuid-Limburg

Bereid je voor op je tochten met onze tips om warm te blijven op de fiets in de winter en maak je fiets klaar voor een actieve kerstvakantie in Valkenburg en omgeving. En als je eenmaal op pad bent, zul je merken dat de kou snel wordt vergeten door de adembenemende uitzichten en de opwinding van het ontdekken van de omgeving.

Kortom, Valkenburg aan de Geul biedt de perfecte remedie tegen de winterblues, zelfs voor degene die ‘s winters liever aan de kachel gekluisterd blijft. Dus, waar wacht je nog op? Trek je fietskleding aan, stap op de pedalen en laat je betoveren door de magische sfeer van Valkenburg. 

Praktische tips:

 • Kom doordeweeks, In de weekenden is het vaak erg druk.
 • Kom met OV. Er zijn speciale tickets waarmee je voordelig met het lokale OV naar Valkenburg kunt reizen.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via