Ken jij West-Brabant al? Vier fietsroutes die jou inspireren

Blog-Vier inspirerende fietsroutes door West-Brabant

West-Brabant: verrassend mooi en inspirerend

Ten westen van Breda ligt de streek West-Brabant. Bekende plaatsen van deze regio zijn Bergen op Zoom en Roosendaal. Maar de kleine dorpjes die er tussen liggen zullen je verrassen! De historische panden, basilieken en de Brabantse natuur vormden de inspiratiebronnen voor schilder Vincent van Gogh, die in deze regio opgroeide. Met deze vier inspirerende fietsroutes door West-Brabant treed je in zijn voetsporen.

De natuur inspireerde Vincent van Gogh

Oudenbosch, Heesterbosch, Bosschenhoofd… De plaatsnamen in dit stukje Brabant duiden erop dat hier vroeger veel bos was. Hoewel de akkerbouw hier nu ook omvangrijk is, hoef je niet ver te zoeken voor de mooie natuur. Maar wist je dat deze regio ook veel heeft betekend voor Vincent van Gogh? Hij is geboren en opgegroeid in het West-Brabantse Zundert. Hij wandelde veel in de bosrijke omgeving. Die wandelingen wakkerden zijn liefde voor de natuur aan.

Dat kan maar één ding betekenen: dat het een prachtige omgeving is voor een fietsroute. Of vier! Wij verzamelden vier fietsroutes die de fantastische natuur combineren met interessante sporen uit het leven van kunstenaar Vincent van Gogh.

Fietsroute door Klassiek West-Brabant

1. Fietsroute door Klassiek West-Brabant - 27 km

Katholieke invloeden zie je veel terug in het zuiden van Nederland, zo ook tijdens de fietsroute door Klassiek West-Brabant. Maar wanneer je door Oudenbosch fietst, verwacht je misschien niet een replica van de Sint Pietersbasiliek in Rome tegen te komen. Toch staat die replica hier wel! Hoewel de Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara zestien keer zo klein is als de originele Roomse basiliek, zie je de koepel van veraf al boven het dorp uitsteken. Oudenbosch wordt daarom ook wel het Vaticaan van Brabant genoemd.

Het dorp heeft nog veel meer blikvangers. Met het Parelpad wandel je in 2 kilometer langs alle bijzondere historische punten, bijvoorbeeld de Kapel van Saint Louis. Je kunt dit natuurlijk ook op de fiets doen.

Familie Van Gogh was ook katholiek. Vader was zelf predikant. Jarenlang wilde Vincent ook predikant worden, net als zijn vader. Het lukte hem niet, ondanks meerdere verwoede pogingen. Hij besloot daarop kunstenaar te worden. In zijn carrière heeft hij verschillende Brabantse kerken geschilderd.

Bijzondere afstapmomenten: Basiliek van de Heiligen Agatha en Barbara, Kapel van Saint Louis, ‘t Oude Platteland

Fietsroute door inspirerend Etten-Leur

2. Fietsroute door inspirerend Etten-Leur - 47 km

Met deze fietsroute maak je kennis met Etten-Leur en wijde omstreken. Je fietst over de lengte van Bosschenhoofd naar Breda, waarbij Etten-Leur het middelpunt én hoogtepunt is.

Etten en Leur waren tot niet zo heel lang geleden nog twee aparte plaatsen. Beiden waren het lintdorpen, maar in 1968 waren ze zodanig aan elkaar vastgegroeid dat ze samen opgingen als Etten-Leur. Samen huizen ze maar liefst 77 Rijksmonumenten, waaronder oude boerderijen en molens. Maar ook opvallende kerken, het Stadhuis en een aantal grenspalen.

In de pastorie naast de Van Gogh Kerk in Etten-Leur besloot Van Gogh om schilder te worden en maakte hij zijn eerste werken. In de ramen van de kerk zie je afbeeldingen in glas-in-lood over de tijd dat hij in Etten woonde. Zijn directe omgeving was zijn inspiratie: Etten-Leur dus. De vele molens die je onderweg tegenkomt waren regelmatig het onderwerp van zijn tekeningen en schilderijen.

Bijzondere afstapmomenten: Van Gogh Kerk, Bisschopsmolen, Lambertuskerk

Van Gogh fietsroute Etten-Leur Zuid

3. Van Gogh fietsroute Etten-Leur Zuid - 30 km

Wil je je helemaal verdiepen in het leven van Van Gogh, dan is deze Van Gogh fietsroute door Etten-Leur Zuid wat voor jou! Nadat Vincent, na vele mislukte pogingen om een beroep te vinden, besloot kunstenaar te worden, logeerde hij thuis bij zijn ouders in Etten. Maar hij was daar niet erg welkom. Toch weerhield dat hem er niet van om zijn passie te volgen. Het boerenleven van het Brabantse volk zou hij onderzoeken en tekenen.

Deze fietsroute is helemaal gericht op de locaties die een rol speelden in de beginnende schilderscarrière van Vincent van Gogh. Hij wilde de landarbeiders vastleggen in hun dagelijkse werkkleding en in werkhouding. Dat was soms lastig, omdat de arbeiders juist graag in hun nette zondagse pak afgebeeld wilden worden. Toch vond Vincent een aantal modellen die graag voor hem poseerden zoals zij dagelijks aan het werk waren. Bij het afstapmoment 'Poseren voor Vincent' kun je bij een audiozuil luisteren naar Cornelis Schuitemaker, het favoriete model van Van Gogh.

Bijzondere afstapmomenten: Moeierboom, Moeras Seppe, Poseren voor Vincent

Sportieve fietsroute met Wouw-wauweffect - De Aardappeleters

4. Sportieve fietsroute met Wouw-wauweffect - 73 km

Voor de fietsers die graag van extra lange tochten houden, is deze sportieve route door Wouw een uitkomst! Ook tijdens deze fietsroute ontkom je niet aan de sporen van Vincent van Gogh. 

Het bakhuisje voor bosarbeiders in Rijsbergen is bijvoorbeeld niet alleen een rustplek, het was vroeger een plek waar een arbeidersfamilie woonde. Van Gogh ging hier regelmatig op bezoek om inspiratie op te doen voor zijn schilderijen, zoals hij vaker op bezoek ging bij arme gezinnen. Hierdoor kreeg hij een goede blik op het arme, nederige boerenleven, dat hij graag vastlegde in zijn schilderijen. De bezoeken aan de arme gezinnen resulteerden onder andere in één van zijn beroemdste schilderijen: De Aardappeleters.

De fietsroute is lang genoeg om ook andere prachtige punten in je op te nemen. Grote natuurgebieden vol bossen, moerassen en heidevelden. West-Brabant verrast je met bijzonder mooie natuur.

Bijzondere afstapmomenten: De Cockpit, Bakhuisje voor bosarbeiders, Oude Buisse Heide

Stap op de fiets!

Inspirerend, indrukwekkend, rijk aan historie, verrassend, kunstzinnig. Wat ons betreft is West-Brabant het allemaal! Hoe zou jij West-Brabant omschrijven? Stap op de fiets met één van deze routes en gebruik de gratis Fietsnetwerk App.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant