Innovatie | Al meer dan 15.000 high-speed e-bikes in Nederland

Speed-pedecle

Speed-pedelecs

Uit onderzoek van Fietsenwinkel.nl is gebleken dat er meer dan 15.000 high-speed e-bikes, ook wel bekend als speed-pedelecs, op onze wegen te vinden zijn. High speed e-bikes zijn elektrische fietsen met een ondersteuning tot maximaal 45 km/u. Deze high speed e-bikes moeten verplicht worden geregistreerd bij het RDW. Sinds 1 januari 2017 geldt er een geel kentekenplicht voor dit soort modellen.

Verplicht remlicht & claxon

De grote stijging komt mede door een verandering in Europese regelgeving. Sinds 1 januari 2018 moeten high-speed e-bikes voorzien zijn van een remlicht en een claxon. Modellen die hier niet van zijn voorzien worden niet goedgekeurd, tenzij deze voor de invoering van de nieuwe regels zijn aangeschaft. Omdat bedrijven niet wilden eindigen met niet-verkoopbare voorraad zijn er in december van vorig jaar bijna net zoveel speed-pedelecs geregistreerd als in de rest van 2017.

Stijging in populariteit

Het stijgen van de populariteit van de snelle e-bikes is een trend die al langer gaande is. Wat verder opvalt uit het onderzoek is dat de meeste bezitters van een high-speed e-bike zich bevinden in de leeftijd van 50-59 (37%). Op de tweede plek komen veertigers (27%) gevolgd door zestigers (17%). Daarnaast is te zien dat de elektrische fietsen met ondersteuning tot 45 km/u vooral populair zijn in niet-stedelijke gebieden.

Meer details over het volledige onderzoek van fietsenwinkel.nl vind je hier

Heb jij een een high-speed e-bike? Dan dagen we je uit deze fietsroute te trotseren!


Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant