Het achterland van Zutphen

Fietsroute het achterland van Zutphen

Hoogtepunten langs de knooppunten

Tijdens deze fietsroute kom je niet alleen de fietsknooppunten tegen, maar ook allerlei knooppunten van wegen. In de gemeente Lochem ligt namelijk het buurtschap Quatre Bras (wat vier armen betekent). Hier werd een theekoepel uitgebouwd tot landhuis op een splisting van vier wegen. Dit verklaart ook direct de naam voor het buurtschap. Maar niet alleen Quatre Bras ligt aan een knooppunt van wegen. In het buurtschap Warken kan je namelijk richting Lochem, Warnsveld, Vorden en Zutphen. Daarnaast brengt deze fietsroute je ook door Gorssel, wat vooral bekend is geworden door het werk van ooievaarsdorp 't Zand. Zij hebben tot 2013 met succes gewerkt aan de terugkeer van de ooievaar in de IJsselvallei. Bij de molen 'Geertruida Cornelia' is het oudste deel van Gorssel te vinden.

Zien en doen

Tijdens een fietsroute langs vele knooppunten kunnen de afstapmomenten natuurlijk niet ontbreken. Zo vind je langs deze fietsroute onder andere een gezellige koffie- en theewinkel, een berkelruïne  en twee authentieke molens.

Naar de fietsroute.

De Pelikaan

 Afstapmoment De Pelikaan

Koffie- en theewinkel de Pelikaan in Zutphen vierde in 2016 het 200-jarig bestaan. Naast dat in deze winkel uiteraard veel soorten koffie en thee beschikbaar zijn, kan je in de schenkerij er ook gelijk van proeven. Een heerlijk ontspannende plek om te genieten van een lekker kopje koffie, thee of sap met wat lekkers erbij.

Bekijk dit afstapmoment.

Berkelruïne Zutphen

Afstapmoment Berkelruïne

De stad Zutphen kwam mede door de Hanze flink tot bloei. Dit resulteerde in het samenvoegen van de oude stad en de Nieuwstad. Men wilde de hele stad ommuren en hiervoor waren twee waterpoorten nodig voor de rivier de Berkel. De restanten van één van deze waterpoorten is nog te bezoeken.

Bekijk dit afstapmoment.

Molen Geertruida Cornelia

Afstapmoment Molen Geertruida Cornelia

In Gorssel staat deze in 1893 gebouwde molen. In 1986 heeft een echtpaar het molenaarshuis opgekocht en in 1995 de molen zelf in de hoop voor een betere toekomst. Sinds juli 2000 draait de molen weer actief en draagt het nu de naam Geertruida Cornelia, de voornamen van mevrouw Ten Have. Meer informatie over de molen is te vinden bij het afstapmoment.

Bekijk dit afstapmoment.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via