Fietsvakantie wordt steeds populairder

Steeds-Meer-Mensen-Op-Fietsvakantie

Steeds meer mensen gaan op fietsvakantie

Op vakantie met de fiets? Jazeker! Het wordt steeds populairder. Zo’n 56% van de Nederlanders van 16 jaar en ouder gaat graag fietsen tijdens hun vakantie. Dat komt neer op 8,1 miljoen mensen. Een fietsvriendelijke verblijfslocatie is daarom steeds belangrijker. Is jouw verblijfslocatie al fietsvriendelijk ingericht?

Resultaten fietsonderzoek

Fietsplatform Nederland doet jaarlijks onderzoek naar het gedrag van recreatieve fietsers. De laatste cijfers zijn van 2020. Hieruit blijkt dat er steeds meer mensen tijdens hun vakantie in Nederland gaan fietsen. 8,1 miljoen personen fietsten in 2020 tijdens een vakantie in Nederland. Daarvan hielden 2,5 miljoen personen een complete fietsvakantie. In het onderzoek telden zowel vakanties waar men vanuit een vaste standplaats fietstochten ondernam als fietstrektochten langs meerdere plaatsen mee als fietsvakantie.

Fietsknooppunten worden veel gebruikt

Fietsen tijdens je vakantie heeft dus enorm aan populariteit gewonnen. In Nederland wordt het fietsen goed gefaciliteerd. Overal zie je de bekende fietsknooppunten terug, waardoor je in alle rust de fietsroutenetwerken kunt ontdekken. In totaal zijn er 40 van dit soort netwerken die allemaal op elkaar aansluiten.

Deze wit-groene knooppuntborden worden veel gebruikt door de recreatieve fietser. 58% van de Nederlanders die wel eens een dagje gaan fietsen maakt hier gebruik van. Tijdens een fietsvakantie vanuit een vaste standplaats is dat zelfs 79%! De trektochtfietsers gebruiken daarnaast vaak de speciale LF-routes (Lange afstand Fietsroutes). Deze fietsroutes worden met eigen LF-borden aangegeven en zijn speciaal gemaakt om lange afstanden af te leggen. Handig voor je trektocht!

De vakantiefietser wordt jonger

Ten opzichte van het onderzoek in 2019, zijn in 2020 veel meer personen in de leeftijdscategorieën 16 t/m 49 jaar op fietstrektocht gegaan. De leeftijden 50+ zijn juist afgenomen. 

Leeftijden op fietsvakantie


In de leeftijdscategorieën van de fietsers vanuit een vaste standplaats zien we een stijging in alle leeftijden (16 t/m 59 jaar) behalve 60+. 

Over het algemeen is fietsen populairder bij Nederlanders van 60 jaar en ouder, dus de uitkomsten zijn opvallend. Toch is de verschuiving goed te verklaren: in 2020 hadden we te maken met coronamaatregelen. De oudere doelgroepen zijn vaker thuis gebleven om risico’s te mijden, waarbij de jongere doelgroepen juist vaker in eigen land op vakantie zijn gegaan vanwege reisbeperkingen.

Waar overnachten de fietsers?

Gemiddeld gaan Nederlanders voor een periode van 3 tot 4 dagen op fietsvakantie. Waar verblijven ze dan? We zien in de cijfers dat in 2020 vooral gebruik is gemaakt van hotels (47%) en B&B’s (35%). Nog eens 19% overnacht ook wel in een huisje of bungalow en 18% gaat kamperen met een tent.

Gemiddeld besteden de vakantiefietsers €45,- per dag. 60% van de fietsers die op fietsvakantie gingen in 2020, is van plan dit het volgende jaar zeker weer te doen. Voor verblijfslocaties is het daarom lonend om zichtbaar en aantrekkelijk te zijn voor fietsers.

Is jouw verblijfslocatie fietsvriendelijk ingericht?

Waar letten fietsers op voor een overnachting? Onze ervaring leert het volgende:

  • Mogelijkheid om elektrische fiets op te laden.
  • Mogelijkheid om fietsen te huren.
  • Eet- en drinkgelegenheden.
  • Kun je je fiets schoonmaken?
  • Fietsroutes die bij de verblijfslocatie beginnen en eindigen.

Maak je locatie zichtbaar voor fietsers

Het belangrijkste is misschien nog wel om zichtbaar te zijn voor de fietsende doelgroep. Veel fietsers zoeken van tevoren een route uit, bijvoorbeeld op Fietsnetwerk.nl. Hierop zijn tal van mogelijkheden om als locatie extra zichtbaar te zijn. Met innovatieve techniek kunnen fietsers jou gemakkelijk vinden, ook als je niet direct aan een fietsroutenetwerk zit.

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant