Fietsroutes: vakantietips van Fietsnetwerk.nl

Fietsroutes: vakantietips van Fietsnetwerk.nl

Voor elke provincie ??n!

Bent u al op vakantie of gaat u nog? In beide gevallen heeft Fietsnetwerk een aantal vakantietips voor u in de vorm van verschillende fietsroutes; voor elke provincie één!

 

 

Vakantietip Friesland

Tijdens deze fietsroute fietst u onder andere door de ‘sportstad’ Heerenveen; geboortestad van onder andere voetballer Abe Lenstra en een hele groep schaatsers, waaronder Thijsje Oenema, Falko Zandstra en Sven Kramer. Ook vindt u er het ijsstadion Thialf en het Abe Lenstra Stadion, de thuishaven van SC Heerenbeen. In het dorpje Terherne vindt u het Kameleondorp. Naast hotel‘De Gouden Leeuw’ ligt de Kameleon. Tevens vindt u er de smederij van vader Klinkhamer en kunt u een rondvaart maken in een praam die uiteraard door de Kameleon wordt geduwd.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Friesland

Vakantietip Groningen

Deze fietsroute leidt u vanuit Uithuizen (Oethoezen) richting de Waddenzee. Uithuizen: de plek waar koren- en pelmolen De Liefde staat. Vroeger stond De Liefde aan de rand van het dorp, inmiddels is die plek ingewisseld voor een opvallende plaats midden in het centrum. De Liefde is een typische Groninger molen, zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. Vlak voor Pieterburen buigt de fietsroute af richting Saaxumhuizen. Vervolgens gaat u dwars door Warffum, hier vindt u openluchtmuseum Het Hoogeland. Daarna fietst u weer terug richting Uithuizen.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Groningen

Vakantietip Noord-Holland

Fiets langs de kust van de Noordzee door het prachtige duingebied. De fietsroute buigt bij Den Helder af, u fietst dan door de Donkere Duinen. Dit was vroeger een moeras maar tegenwoordig een prachtig groen recreatiegebied. Daarna loopt de route regelrecht door Den Helder, de thuisbasis van de Koninklijke Marine en langs de Koopvaarders Binnenhaven. Tevens komt u kleine dorpen als Breezand, Anna Paulowna en Oudesluis tegen. Deze fietsroute loopt letterlijk door de Kop van Noord-Holland.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Noord-Holland

Vakantietip Drenthe

Ontdek tijdens deze fietsroute een echt stukje Drenthe. Bij Sleen ligt een natuurgebied genaamd Sleenerzand, u treft hier een prachtige natuur aan. De fietsroute wisselt een gebied met stuifzand af met heidevelden en vennetjes. Het dorpje Sleen ligt in een gebied waar u de geschiedenis herleefd. Langs de route zijn onder andere vele hunebedden te vinden. Ook gaat de fietsroute langs Oud-Aalden, een oud esdorp waarin prachtige Saksische boerderijen te vinden zijn.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Drenthe

Vakantietip Overijssel

Fiets met deze fietsroute langs en door Zwolle, Vilsteren, Ommen en Dalfsen. Bij Vilsteren moet u zeker een blik werpen op huis Vilsteren, dat is al sinds 1850 (!) in het bezit van de familie Cremers. Vilsteren is gebouwd op de ruim 1000 hectare grond dat bij het landgoed hoort. Ommen wordt al rond het jaar 1100 genoemd als doorwaadbare plaats langs de Vecht. Dalfsen lijkt misschien een klein, wellicht wat slaperig dorpje, maar vergis u niet! Tijdens opgravingen in 2015 vond men hier acht graven waarin onder andere gouden zwaarden werden aangetroffen.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Overijssel

Vakantietip Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland en beschikt uiteraard over de bekende polders. U komt tijdens het fietsen van deze fietsroute door Lelystad, Biddinghuizen en Swifterbant. Biddinghuizen bestaat pas ruim 50 jaar. Op 10 oktober 1963 kwam de familie Heijmink als eerste in Biddinghuizen wonen. Net als Biddinghuizen is het dorp Swifterbant niet oud aangezien de polder in 1950 werd drooggelegd. Toch is er vlakbij Swifterbant een prehistorische nederzetting gevonden, een vesting van steentijdjagers. Geschiedenis is er dus wel degelijk in dit gebied. Bij Lelystad fietst u door het Oostvaartbos en het Paardenbos.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Flevoland

Vakantietip Gelderland

Drie ligt diep in de bossen van Ermelo. Waar staverden aanspraak maakt op de titel van kleinste stad ter wereld, vermoeden we dat Drie zich het kleinste dorp ter wereld mag noemen. Het bestaat namelijk uit niet meer dan een paar huizen plus een restaurant. Staverden mag dan niet een grote stad zijn, het beschikt wél over een idyllisch wit kasteel. Het park om het kasteel is een wandeling zeker waard! Het is niet bekend hoe oud Kootwijk is. Wel werd in de torenspits van de kerk een anker gevonden met de inscriptie 1010. Aangezien in 1811 17 van de 25 huizen afbrandden had het weinig gescheeld of u had helemaal niet naar Garderen kunnen fietsen!

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Gelderland

Vakantietip Zuid-Holland

Met deze route maakt u een prachtige fietstocht door de Coepelduynen, de duinen tussen Noordwijkerhout en Katwijk. Vroeger was dit duingebied meer in gebruik als akker- of weidegebied. Er werden netten neergelegd om te drogen. De Coepelduynen is inmiddels een gebied met duingraslanden, bijzondere planten, bos en dieren. Vogels vinden het ook prettig broeden in de Coepelduynen. De fietsroute leidt u niet alleen door het duingebied maar ook door de gezellige kustplaatsjes Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Zuid-Holland

Vakantietip Utrecht

U kunt in het vroege voorjaar genieten van de vele fruitbomen in dit gebied, die staan dan volop in bloei. Culemborg had tot aan 1812 een echt kasteel waar de heren en graven van Culemborg woonden. Overblijfselen hiervan zijn terug te vinden in de Kasteeltuin. Museum De Groene Schuur is geopend van april tot en met september. In het museum zijn verschillende bodemvondsten en gebruiksvoorwerpen te zien zoals aardewerk en kacheltegels. Houdt u van poëzie? Dan kunt u ook poetisch wandelen met Franciscus van Assisi door Culemborg. Het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Egmond werd in 1551 vertrokken in het kasteel van Buren, dat helaas niet meer bestaat. In het Oranjemuseum staat echter een grote maquette zodat u zich toch een beeld kunt vormen.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Utrecht

Vakantietip Brabant

Ten midden van Den Bosch, Tilburg en Eindhoven ligt Boxtel. De fietsroute begeeft zich vanaf Boxtel richting het noorden waar een paar landgoederen liggen zoals Zegenwerp, Sparrendijk, Zegenoode en Wilhelminapark. Een stuk verder in het noorden gaat de route door Vught. De natuur ligt daar op een overgangsgebied van laaggelegen rivierengebied en zandgronden. Daardoor fietst u er door een zeer afwisselend landschap van heide, bossen, vennen en polders. Tussendoor fietst u door of langs de kleinere plaatsjes Esch, Sint-Michielsgestel en Den Dungen.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Brabant

Vakantietip Limburg

Fiets door de prachtige stad Venlo. De stad heeft in de loop der jaren een metamorfose ondergaan en is in 2013-2015 verkozen tot beste binnenstad. Vanuit Venlo fietst u via Maasbree richting Panningen en Helden. Panningen is het grootste dorp in de gemeente Peel en Maas, en heeft opvallend veel winkels. Naast Panningen ligt het plaatsje Helden, waar de fietsroute via het Heldensebos richting Baarlo voert. Bij Baarlo steekt u de Maas over met de veerbootje. Tegelen heeft de meeste bezienswaardigheden rond de oude markt in het centrum staan. De rest is in de Tweede Wereldoorlog verdwenen door vernietiging. Wanneer u door Tegelen bent gefietst pakt u nog een klein stukje mee van het grensgebied met Duitsland, om vervolgens terug te komen in Venlo.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Limburg

Vakantietip Zeeland

Eén van de best bewaarde vestingsteden van Nederland vindt u op deze fietsroute, namelijk Hulst. De stad wordt omringd door de eeuwenoude stadswallen. Hulst ligt vlakbij de Belgische grens en zet zichzelf op de kaart als 'meest Vlaamse stad van Nederland'. Het is niet alleen omdat het Zeeuwse dialect veel overeenkomsten heeft met het Belgische dialect in Oost Vlaanderen, het is ook de bourgondische levensstijl van de stad. Een fietsroute door deze stad en de omgeving brengen u in bourgondische en middeleeuwse sferen. Stop bij Axel nog even bij de watertoren van 60,6 meter hoog. Tussen april en oktober is deze watertoren toegankelijk voor publiek.

Ga naar de fietsroute

Meer informatie over fietsroutes in Zeeland

Deel via