Fietsroute van week 42: Het verdronken land...

Fietsroute van week 42: Het verdronken land...

Onze fietsroute van de week!

De fietsroute van de week uit de provincie Zeeland voert u langs tal van prachtige plekken! Benieuwd? Lees dan snel verder!

Fietsroute Het verdronken land van Saeftinghe

In de middeleeuwen was Saeftinghe een welvarende heerlijkheid met dorpjes en zelfs een kasteel, Slot Saeftinghe. Een belangrijke plek: wie Saefthinge bezat had het ook voor het zeggen over de haven van Antwerpen. Maar verschillende stormvloeden verwoestten grote stukken van het ingepolderde land. Toen in de Tachtigjarige Oorlog ter verdediging van Antwerpen de dijken werden doorgestoken, maakte de Westerschelde korte metten met Saefthinge. Nu rest er niets anders dan ruige natuur op de rand van water en land.

Het water van de Westerschelde stroomt bij elke vloed het gebied binnen; bij eb zakt het water weer. Daardoor is het ideaal gebied voor de meer dan tweehonderd vogelsoorten die het gebied rijk is. Ze komen hier voor voedsel, rust, om te broeden of om te overwinteren. Een groot deel van het verdronken land is niet vrij toegankelijk omdat de natuur er verraderlijk kan zijn: de vloed komt soms in een oogwenk op.

Maar bij het bezoekerscentrum kunt u zich aanmelden voor een excursie onder leiding van een gids. Een klein deel van Saeftinghe is overigens wel toegankelijk. Vanaf de dijk heeft u een schitterend uitzicht. Na Emmadorp fietst u langs 'De Vogel', een kreek waarvan de naam genoeg zegt. In Hengstdijk, waar in 1957 de Nederlandse deelnemers aan de Tour de France gehuldigd werden in de tuin van de pastoor, fietst u weer naar de Westerschelde.

Buttonmeerinformatie

Hoogtepunten langs de route

Vestingstad Hulst – Hulst

Vestingstad Hulst

Hulst is één van de best bewaarde vestingsteden van Nederland. Het is een Bourgondische stad met een modern winkelaanbod. Ook op zondag zijn de winkels open! Zet de fiets op de Grote Markt in Hulst nabij de mooie Sint Willibrordusbasiliek en maak een wandeling over de 3,5 km lange stadswallen, aangelegd tijdens de 80-jarige oorlog. Geniet van een schitterend panorama-uitzicht op de binnenstad. Ongetwijfeld komt u ergens Reynaert de Vos tegen, die nog steeds snode plannen smeedt.

Vestingstad Hulst

Bezoekerscentrum Saeftinghe – Nieuw-Namen

Bezoekerscentrum Saeftinghe

Het Bezoekerscentrum Saeftinghe neemt u mee door een uniek natuurgebied. U maakt hier kennis met natuur, landschap, geschiedenis en de wijdse ruimte van het schorrelandschap dat Saeftinghe kenmerkt. Ook voor kinderen is er veel te zien en te doen, waaronder een (animatie)boot die ze over de Westerschelde sturen. Ons bezoekerscentrum is een logisch startpunt voor uw excursies. Ook voor diegenen die het gebied niet in willen of kunnen is een bezoek aan het informatiecentrum een goede manier om kennis te maken met dit indrukwekkende landschap.

Bezoekerscentrum Saeftinghe

Wil je alvast 5 gratis fietsroutes ontvangen?

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang gratis de digitale Fietskrant

Deel via